Azylové domy a noclehárny v Mostě a Chomutově jsou před Vánocemi zaplněné

21. prosinec 2022 13:19

Azylové domy i noclehárny v Mostě a Chomutově mají před Vánoci naplněnou kapacitu. Provoz v nich zajišťuje nezisková organizace K srdci klíč. Její vedení tvrdí, že současné ceny energií by pro ně byly likvidační, pokud by je vláda nezastropovala. Obávají se proto toho, jak dlouho bude nastavení maximálních cen platit.

Podle vedoucí mosteckého azylového domu Radky Vachá je jeho kapacita zcela naplněná. Důležité podle ale ní je postarat se také o ty, kteří se sem nedostanou.

„Kapacita azylového domu je 30 osob, v pořadníku ale máme stále mnoho lidí. Snažíme se jim také pomoci – momentálně třeba tím, že máme vyhlášenou dobrovolnou sbírku. Sbíráme deky, teplé oblečení, přikrývky,“ prozradila Radka Vachá.

Stejná situace je také v nedalekém Chomutově. Na dodržování pravidel ve zdejší noclehárně dohlíží Hana Piterlingová: „Noclehárna je plná – máme 10 mužů a 12 žen. Otevíráme v sedm hodin večer a zavíráme v sedm hodin ráno. Někdy musíme zájemce odmítat, jakmile ale klesne teplota pod mínus pět stupňů Celsia, tak máme připravené i teplé židle.“

Provozovatel azylových domů a nocleháren se obává budoucích cen energií

Noclehárny a azylové domy v Mostě a Chomutově spravuje nezisková organizace K srdci klíč. Bez vládou zastropovaných cen energií by situaci nešlo zvládnout.

„V tomto roce nemusíme naštěstí energie nijak moc řešit, protože došlo k zastropování a ten přechod, než k němu došlo, utáhneme z dotačních prostředků. Velmi se ale obáváme toho, co bude, až vláda zastropování ukončí a budeme muset přejít na běžné ceny, protože to navýšení, které u energií nastalo, bylo třeba čtyř nebo pěti násobné – to by bylo pro nás za současných dotačních podmínek likvidační,“ říká ředitel organizace Karel Komárek.

Drahé energie ale nejsou jediným problémem, který musí neziskové organizace řešit. Stoupá inflace a dražší jsou i pohonné hmoty.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související