Automobil a zimní obutí

13. prosinec 2012

Sněhové řetězy jsou velmi praktická věc. Ty nejlevnější se dají koupit už kolem čtyř set korun. Možná je nikdy nepoužijete, ale určitě si je kupte a v zimě vozte v kufru auta. Může vás to totiž zachránit v dost svízelné situaci.

Nasazování sněhových řetězů to je někdy pěkný oříšek, obzvlášť pokud jste to ještě nikdy nedělali. Částečně se to dá natrénovat, ale pozor - ne na silnici. Pokud máte možnost, zajeďte v létě na trávník a podle návodu řetězy nasaďte - na silnici byste je totiž zničili.

V některých autoprodejnách je dokonce i trenažér, kde se to dá vyzkoušet. Když je nakonec ale přeci jen budete muset použít, venku je třeba pět stupňů pod nulou, většinou tma a nemáte rukavice, je to něco úplně jiného.

Výrobci samozřejmě ví o tom, že nasadit řetězy není jednoduché a tak se neustále snaží přijít s nějakou novinkou, která by to celé zjednodušila. Existují systémy, které se pyšní tím, že je prý kdokoliv dokáže nasadit a sundat jednou rukou. Je to ale docela drahá záležitost. Cena začíná na pěti tisících a výjimkou nejsou ani sněhové řetězy za deset tisíc.

Jestli tedy nechcete utrácet a navíc vozit v kufru další krabičku, kupte svému autu sněhové ponožky. Takzvané „snow socks“ jsou žhavou novinkou letošní zimy. O řetězech se v tomto případě nedá mluvit -nic kovového tu nenajdete, vše je ze speciální textilie, která zlepší přilnavost kola na sněhu a ledu.

Na kolo se tento pomocník navléká stejně jako ponožka. Stačí jen okraj přetáhnout přes pneumatiku, popojet, dodělat zbytek a můžete vyrazit. Autoponožky se vystředí sami během jízdy. Po zabalení vám zůstane malý lehký pytlík, který v kufru určitě nebude překážet. Zní to zajímavě, ale bude to opravdu fungovat.

Tato novinka je schválená pro provoz v Německu i Rakousku, kde mají se sněhem svoje zkušenosti. Na kolik vás takové autoponožky na zimu přijdou? Na internetu jsou k dostání nejlevnější za šestnáct set korun.

autor: Milan Král
Spustit audio