Autem na dovolenou? Hlavně bezpečně!

18. červen 2012

Stále více Čechů odjíždí na dovolenou vlastním vozem. Před pár lety to bylo zhruba dvacet pět procent, letos už je to necelá polovina dovolenkářů. Dlouhá trasa například k Jadranskému pobřeží může být pro sváteční řidiče velkým rizikem. Co dělat aby taková cesta proběhla v pohodě?

Dlouhou cestu autem na dovolenou si rozhodně naplánujte a dělejte přestávky. Ideální je se po hodině a půl, maximálně po dvou hodinách, protáhnout a zacvičit si. Stačí deset až patnáct minut.

Před cestou by jste se měli pořádně vyspat a být odpočatí. V noci je sice na silnicích a dálnicích plynulejší provoz, jestli na to ale nejste zvyklí, vašemu tělu se bude chtít spát. Na kávu a podobné životabudiče se nespoléhejte - kofein a podobné látky vás sice na chvíli proberou, poté, co jejich působení odezní, budete o to víc utlumení.

Po ruce mějte dostatek tekutin - při nedodržování pitného režimu přichází únava. Důležitou roli má na dlouhé trase i spolujezdec. Jeho spánek může být stejně nakažlivý jako třeba zývání. Dobrá je lehká konverzace. Spolujezdec by měl řidiče hlídat, jestli se mu nezavírají oči.

Únava se dá poznat i na určitých reakcích. Při zhoršeném soustředění má řidič tendenci nepochopitelně zrychlovat a zase zpomalovat, ani trhavé pohyby volantem nevěstí nic dobrého. Podcenit byste neměli ani zpáteční cestu, den před návratem odpočívejte.

Letní měsíce jsou, co se týče nehodovosti, nejtragičtější. Mezi nejrizikovější patří právě noční jízda po dálnici. Nejlepší je vyrazit včas a naplánovat si po cestě třeba nějaké prohlídky hradu nebo centra pěkného starobylého městečka.

autor: Milan Král
Spustit audio