Auta budoucnosti

1. listopad 2012

Majitelé starších vozů závistivě pokukují po nejnovějších modelech a obdivují technologické novinky. Mezitím co se rozplývají nad nejnovějšími „vychytávkami", jako jsou třeba blinkry ve zpětném zrcátku nebo vestavěné navigace, odborníci ve světoznámých automobilkách už ví, jak budou vypadat auta budoucnosti.

Problémy s ropou, jejíž zásoby se navíc tenčí, nutí výrobce hledat pro pohon čtyř kol jiné alternativy, než je benzínový nebo naftový motor. Několik let už se po našich silnicích prohánějí vozy, které při jízdě dobíjejí akumulátory. Z těch se pak napájí elektromotory, které společně s klasickým motorem pohání auto. V některých dokonce přehledně vidíte na barevném LCD displeji, kdy jede auto na benzín a kdy na elektřinu.

Nejnovějším trendem jsou auta čistě na elektrický pohon nebo modely asi nejšetrnější k životnímu prostředí, do kterých se tankuje vodík. Ten se po složitém procesu přemění na elektřinu a ta opět rozhýbe elektromotory. Taková auta neprodukují absolutně žádné zplodiny.

Šetřit pohonné hmoty a prodloužit dojezd elektromobilů na jedno nabití se dá i samotnou váhou celého auta a tak se v automobilovém průmyslu začínají používat pevnější a zároveň lehčí materiály. Například karbon už brzo nebude jen výsadou superdrahých sporťáků. V blízké budoucnosti se automobilky chystají spojit karbon s ocelí a hliníkem a nýty nebo šrouby prý dokonce nahradí umělá pryskyřice. Odlehčovat se budou postupně ale nejen rámy a kapoty vozů. Například už dnes existují plastové pružiny vyztužené skelným vláknem, které mají stejné vlastnosti jako ty ocelové, ovšem jejich váha je skoro poloviční. Tady ale nejde o nejnovější výstřelek. Plastové listové pružiny měla legendární korveta už v roce 1984.

Dnes už je asi každému jasné, že v autech budoucnosti bude hodně elektroniky. Ta bude hlídat bezpečnost, zpříjemňovat cestu a dokonce za nás i zaparkuje. Parkovací systém už také není žádnou novinkou. Auta se už dnes umí sama zařadit mezi ostatní vozy, v budoucnu ale vystoupíme ještě před parkovištěm a auto si pak samo najde místo a zaparkuje.

Jedna známá německá automobilka plánuje ve svých vozech systém pro komunikaci. Zjednodušeně řečeno - jejich auta si mezi sebou řeknou, co se děje na silnici a budou se tak navzájem varovat třeba před zácpou. Stejná značka už bude mít ve svých vyšších modelech brzo takzvaný kouzelný koberec. Kamery na podvozku budou snímat silnici před vámi a v případě nerovností upraví odpružení, aby se případné nárazy pohltily.

Nejmodernější led žárovky na zadních a předních světlech už se výrobci chystají také vyměnit. Možná tomu nebudete věřit, ale nahradí je displej. Technologie OLED se už dostala do televizí. Výhodou tohoto displeje je že nepotřebuje podsvícení - každý bod svítí sám o sobě. Displej je tak velmi tenký a v budoucnu nahradí zadní světla. Místo přerušovaného světla žlutých žárovek blinkrů uvidíme třeba velmi efektní šlehající plameny, nápis nebo různé obrázky.

Za všemi těmi hi-tech novinkami je ale nakonec jedno jediné. Donutit nás, abychom si koupili zas a znova nové auto.

autor: Milan Král
Spustit audio