August Corda – mykolog, fytopaleontolog a smolař z Liberce

26. květen 2023

Slavný je každý, po kom je něco pojmenováno. A příjmení významného libereckého přírodovědce Augusta Cordy nesou tzv. kordaity, tedy vyhynulé nahosemenné rostliny permu.

August Corda byl mykolog a fytopaleontolog. Je také zakladatelem české vědecké ilustrace, který za sebou nechal tajemství spojené se slavným Bermudským trojúhelníkem.

Narodil se v Liberci v roce 1809. Celý život ho provázela smůla. Rodiče mu zemřeli, když mu byl rok. Vychovávala ho babička.

Vyučil se drogistou a později studoval lékařství. Medicínu však zanedlouho opustil a začal se věnovat biologii.

Nesmírně ceněné se staly jeho práce o drobných mikroskopických houbách, které detailně popisoval. Materiál se stal jedním z nejcennějších fondů mykologického oddělení Národního muzea. Corda získal věhlas a stal se čestným doktorem Karlovy univerzity.

Smůla si Cordu podruhé našla, když ho František Palacký pověřil chemickou a mikroskopickou analýzou slavného Rukopisu zelenohorského. Corda uvedl, že „z přírodně historického stanoviska a z prostého stavu spisu považuje tento dokument za nanejvýš starý“. Vlastence tím potěšil, jenže pak se ukázalo, že jde o falzifikát. Cordova pověst tím utrpěla.

August Corda pak odjel na vědeckou cestu do Severní Ameriky, aby obohatil sbírky Národního muzea. Když se po osmi měsících vracel, jeho loď se záhadně ztratila v oblasti Bermudského trojúhelníku.

Jméno velkého smolaře Augusta Cordy je navždy vepsáno do fasády budovy Národního muzea v Praze.

autor: Milan Knotek
Spustit audio