Astronomové z Teplic pozorují pro Evropskou kosmickou agenturu pohyb vesmírného smetí

31. srpen 2016

Člověk znečišťuje i oběžnou dráhu Země různým smetím. To pak může být nebezpečné pro družice nebo kosmické lety. Evropská kosmická agentura proto chce znát dráhy tohoto smetí. V tomto výzkumu hrají velkou roli astronomové z hvězdárny v Teplicích.

Termínem „vesmírné smetí“ se označují například zbytky nefunkčních družic, vyhořelé stupně nosných raket, zbytky lan a nářadí, které používají kosmonauti při experimentech nebo opravách. Nejstarší známý odpad jsou zbytky nosných raket amerického satelitu Vanguard, vypuštěného do vesmíru v březnu 1958.

Vědci odhadují, že od začátku vesmírného výzkumu, v rámci kterého byla v říjnu 1957 vypuštěna první družice, sovětský Sputnik, se na oběžné dráze nashromáždilo zhruba 3 000 tun odpadu. Zhruba 110 000 kousků přitom měří více než 1 centimetr, americké letectvo sleduje 18 000 kousků větších než 10 milimetrů a Rusko 5 000.

Kosmické smetí je nebezpečné, přestože jde často jen o malé kousky

Kousky vesmírného smetí, které se nacházejí 200 až 300 kilometrů nad povrchem Země, nemusejí být nebezpečné, protože se časem přiblíží k planetě a shoří v atmosféře. Problém je s těmi, které létají výš. První srážku zaznamenali odborníci v roce 1996 ‒ z jedné francouzské družice se uvolnila část vybavení a narazila do druhé.

Hvězdárna Teplice

V roce 2009 museli kosmonauti preventivně opustit Mezinárodní vesmírnou stanici, protože se k ní blížily několikacentimetrové kusy a bylo už pozdě na úhybný manévr. Taková srážka by mohla způsobit i dekompresi.

Jakou roli v novém výzkumu hraje teplická hvězdárna?

V teplické hvězdárně je nový dalekohled, k němu ještě přibyde nová kamera. Astronomové se nejdříve zaměřují na pozorování a zaznamenávání dráhy už známých těles, aby Evropská kosmická agentura měla nějaká srovnatelná data, pak teprve budou pozorovat kusy vesmírného smetí.

Výsledky pozorování zpracují družicoví geodeti z italské společnosti E Geos, která zakázku za zhruba 61 000 euro od Evropské kosmické agentury získala. Tito odborníci právě na základě pozorování z Teplic propočítají dráhy těchto těles.

Projekt potrvá do dubna 2017, další rok budou mít podle ředitele teplické hvězdárny Zdeňka Moravce astronomové s kolegy na dolaďování a opravy.

autor: hau
Spustit audio