Aktivisté z Greepeace obsadili rypadlo v povrchovém lomu Vršany. Protestují tím proti těžbě uhlí

2. září 2020 14:32

Osm aktivistů ekologického hnutí Greenpeace nad ránem vylezlo na rypadlo v hnědouhelném lomu Vršany na Mostecku. Chtějí tím protestovat proti těžbě uhlí a požadují rychlejší přechod k alternativním zdrojům energie. Situaci na místě sleduje policie.

Podle těžební společnosti je rypadlo delší dobu vyřazené z provozu kvůli technologické odstávce. Škody kvůli zastavení těžby uhlí proto nevznikají.

„Vytvořili jsme si tu určitý tábor, abychom tu mohli přebývat i v noci. Abychom tu měli i elektřinu, dali jsme si sem solární panel, takže máme improvizovanou fotovoltaickou elektrárnu,“ popsal situaci na rypadle Jan Freidinger, jeden z osmi aktivistů, kteří nad ránem vylezli na rypadlo. Protest může podle něj trvat i několik dní.

Jeho důvody vysvětluje Jiří Jeřábek z Greenpeace: „Chtějí tím upozornit na to, že Česká republika nedělá dost pro ochranu klimatu, že nemáme plán na to, kdy přestaneme spalovat uhlí, zavřít uhelné doly, elektrárny a teplárny a transformovat energetiku.“

Podle společnosti Vršanská uhelná je rypadlo delší dobu mimo provoz.

„Skrývkový stroj, na který vylezli, je dlouhodobě v plánované technologické odstávce, stejně jako zbytek lomu Vršany. Přímá škoda na těžbě tedy sice nevznikla, vznikla ale škoda pozastavením prací na plánovaných opravách. Situaci řeší Policie ČR,“ shrnula mluvčí společnosti Eva Maříková.

To potvrzuje mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková: „Mostecká policie přijala dnes ráno oznámení o tom, že skupina několika osob neoprávněně vnikla do prostoru lokality Vršany. Policie se situací zabývá a na místě situaci monitoruje.“

Podle Jiřího Jeřábka z Greenpeace počítají aktivisti s uhrazením pokuty za spáchání přestupku. Případné další škody má podle něj těžební společnost vymáhat soudně.

Vršanská uhelná už podala žalobu za loňské blokování rypadla. Aktivisté na něm v řijnu strávili tři dny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související