8. března uplynulo 80 let od likvidace tzv. rodinného tábora v terezínském ghettu. Památník Terezín připravil ke smutnému výročí výstavu

8. březen 2024 14:45

Před 80 lety nacisti v Osvětimi zavraždili téměř 3800 mužů, žen a dětí z tzv. terezínského rodinného tábora. Památník v Terezíně si tragickou událost připomíná výstavou s názvem Rodinný tábor Terezín.

Výstava Rodinný tábor v Terezíně

Jde o panely s fotografiemi lidí, dokumentů i tábora v Osvětimi. Zobrazuje např. příběh Fredyho Hirsche. Byl to skaut, který se už před válkou věnoval mládeži a tělovýchově. Pro malé vězně v Terezíně a později i v Osvětimi se snažil vymýšlet různé hry, aby alespoň na chvíli nemyslely na to, co se děje. Hirsch zemřel v Osvětimi za nevyjasněných podmínek, říká mluvčí Památníku Terezín, Stanislav Lada: „Byl nalezen mrtvý, měl spáchat sebevraždu, jsou informace o tom, že měl zprávy o chystaném konci, likvidaci toho tábora už dříve a že vlastě neunesl konec těch dětí. A jsou také názory, že byl zabit, protože byl vyzván, aby pomohl zorganizovat povstání v plynových komorách, nakonec k tomu nedošlo, takže jsou kolem té jeho smrti poměrně nejasnost.“

Podobných příběhů výstava nabízí více, včetně například korespondence z Osvětimi.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS položil květiny k menoře na terezínském židovském hřbitově a shlédl výstavu. Podle něj je nutné si podobné tragédie neustále připomínat.

Výstava Rodinný tábor v Terezíně

Výstava Rodinný tábor Terezín potrvá v Malé pevnosti do konce března. Smutné výročí připomene i zítřejší vzpomínkový večer v Terezíně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio