5. ročník festivalu Sudety začíná! Hlavním tématem je éra socialismu

8. listopad 2013

Divadlo, koncert, výstava i procházka jsou součástí 5. ročníku festivalu Sudety, který dnes (8.11.) začne v Ústí nad Labem. Pořádají ho Činoherní studio a Ústecká kulturní platforma.

Název festivalu není náhodný a nevychází ani pouze z názvu území, kde se festival koná. Pro organizátory jsou Sudety i územím, kde hlavně v minulém století dostávala lidská práva zabrat. Listopad pak vidí právě jako měsíc lidských práv.

I proto režisér Činoherního studia Filip Nuckolls uvede inscenaci divadla V Celetné nazvanou Komunismus.

Svou inscenaci uvede na domácí scéně Činoherního studia v úterý 12. listopadu. O čtyři dny později - před Dnem boje za svobodu a demokracii - mají návštěvníci poslední příležitost vidět tři monodramata.

Farma zvířat - Činoherní studio

„Připravili jsme maratón takových "výživných" představení - je to jednak Farma zvířat, která bude mít derniéru ve 14 hodin. Pak v 18 hodin Byly jsme tam taky, příběh Dagmar Šimkové - holky, která jenom kvůli tomu, že poslouchala jazz, strávila 23 let ve vězení. A poté ve 20 hodin Byl jsem velitelem v Osvětimi, monodrama Kryštofa Rímského, které vychází ze zápisků Rudolfa Hesse, velitele koncentračního tábora v Osvětimi,“ vypočítává Nuckolls.

Festival Sudety ale není jenom o divadle. Podle Freda Pištěka z Ústecké kulturní platformy si dají hned v pátek večer v hospodě Pod kaštany ve Skoroticích dostaveníčko nejen ústecké máničky.

Zkouška inscenace Zlatý drak

„Kde se koneckonců hrávalo za bolševika. Bude to taková připomínka, jak to vypadávalo při těchto příležitostech. Bohužel tehdy aktuální undergroundové kapely už víceméně neexistují. Ale podařilo se nám pozvat teplickou Radost, která působila, když v Teplicích začínal punk, nebo Šnečí farmu,“ těší se Fred Pištěk.

Éru undergroundu na Ústecku připomene i výstava fotografií. Kromě těch zapůjčených od Františka Čuňase Stárka budou ve foyer Činoherního studia k vidění i ústecké momentky. Sháněl je Milan Peky Bouška. Do socialismu v NDR pak návštěvníky vrátí film Ostpunk o vývoji punkové scény - promítá se ve středu 13. listopadu. Podrobný program najdete na webu Festivalu Sudety.


Zvětšit mapu
autor: hau
Spustit audio