3. prosinec: transplantace srdce a první světová SMS

3. prosinec 2017

Dneska je neděle, 3. prosince. Jak dnešní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1779, to bylo 14,3 ˚C a nejnižší naopak v roce 1855, minus 14,4 ˚C. Svátek má Svatoslav. K dnešku se váže i pranostika „O svatém Františku Xaveru ledový vítr fičí od severu“ – ta, musím říci, na tuto neděli sedí.

Dnešní den se zapsal i do dějin medicíny. V roce 1967 provedl v nemocnici v jihoafrickém Kapském městě chirurg Christiaan Barnard legendární operaci, při níž bylo poprvé úspěšně transplantováno lidské srdce.

Syn kazatele Armády spásy studoval kardiochirurgii v USA. Operace, které předcházely dlouhé pokusy na psech, vyvolala hotovou senzaci. Bohužel se však dostavily pooperační komplikace a pacient po 18 dnech zemřel na zápal plic. Barnard se stal nejslavnějším lékařem světa a v září roku 1969 přiletěl i do Prahy.

A mimochodem, podívejte se teď na svůj mobil, nepřišla vám náhodou SMS? Dnes by se to slušelo, protože v roce 1992 byla odeslána vůbec první krátká textová zpráva na světě.

autor: Petr Beran
Spustit audio