24. listopadu začínají v Drážďanech vánoční trhy

24. listopad 2011

24. listopadu odpoledne začnou v Drážďanech oblíbené vánoční trhy. Jako vždy je zahájí v 15 hodin ekumenická bohoslužba v kostele Kreuzkirche a pak už se lidé přesunou na Altmarkt.

Trhy zahájí v 16 hodin představitelé města, kteří nakrojí pravou drážďanskou štolu - letos bude dlouhá přesně 2011 milimetrů, tedy 2 metry a 11 cm. Na Altmarktu se také roztočí největší vánoční pyramida na světě. Půjde už o 577. Striezelmarkt - hostí totiž předvánoční trhy už od roku 1434.Najdeme tam spoustu vánočního zboží - ozdob, dárků, ale i dobrůtek.

Adventní víkendy budou lákat lidi pokaždé na něco jiného. Například 26.-27. listopadu bude ve znamení švestek a perníku - přesněji tedy kominíka ze švestek, o jehož historii se návštěvníci dovědí v pestrém programu. A také o perníkové princezně, kterou bude potřeba najít.

Druhý adventní víkend bude o štole (ne hornické, ale "vánočce") - v sobotu 3. prosince po průvodu začne program na náměstí v 11 hodin odhalením dvou až čtyřtunové štoly - tu prý smějí péct jen pekaři a cukráři z Drážďan a okolí a musí ji vyrábět ručně. V poledne budou obří štolu porcovat více než metr a půl dlouhým nožem.

Třetí adventní víkend (10.-11.12.) bude ve znamení vánoční pyramidy a svícnu a ten poslední bude o hornících. V sobotu 17.12. se do ulic Drážďan vydá průvod lidí v pěti stech tradičních krušnohorských uniformách.

Vánoční trhy na Altmarktu budou otevřeny od pátku (25.11.) do 23. prosince denně od 10 do 21 hodin. Přímo na Vánoce pak jen do 14 hodin.

A ještě doplníme že obchody v centru Drážďan budou mít otevřeno výjimečně i během dvou nedělních odpolední, a to 4. a 18. prosince. Všechno o adventních trzích v Drážďanech najdete na www.drazdany.info.

autor: hau
Spustit audio