2013: změny pro motoristy

15. leden 2013

Nový rok sebou přinesl i novinky pro řidiče. Týkají se třeba konce výmluvy na osobu blízkou nebo možnosti odebrat řidičský průkaz neplatičům alimentů, ale i sladění formátu řidičských průkazů s Evropskou unií a řízení skútru s řidičským průkazem typu B.

Stát se snaží notorické neplatiče alimentů donutit k placení výživného všemi možnými kroky. Od nového roku má k dispozici další zákonný prostředek, odebrání řidičského průkazu. Je to jednoduché - neplatíte na své děti, nebudete jezdit.

Výjimku tvoří pouze řidiči, kteří doloží, že se řízením živí, a byla by tak ohrožena jejich schopnost splácet. Jde sice o kontroverzní zákonnou normu, nicméně prezident ji podepsal, a tak ji lze uplatnit od 1. ledna 2013. O řidičák přijdou hlavně dlouhodobí neplatiči alimentů.

Další změna, která mnohé určitě potěší, je možnost řídit s oprávněním skupiny B skútr o obsahu do 125 kubických centimetrů. Má to ale jeden háček - takové stroje musí mít automatickou převodovku. Tyto skútry umí být pořádně svižné a mohou jet třeba i sto kilometrovou rychlostí. Odborníci se proto obávají nezkušených motocyklistů, kteří na motorce třeba ani nikdy neseděli.

Tato novinka by ve větších městech měla odlehčit dopravě, jak je to běžné v evropských metropolích a navíc podpořit prodej i větších skútrů.

Od 19.ledna už se nebudou majitelé vozů moci vymluvit na osobu blízkou. Pokuty za špatné parkování nebo překročení rychlosti, změřené stacionárním radarem, kde není jasný viník, budou muset uhradit sami. Po předvolání sice nebudou muset uvést jméno toho, kdo se přestupku dopustil, pokuta je ale nemine. Samozřejmě jiná bude situace, když prokážou, že jim byl vůz v dané době ukraden.

Do konce roku už budou mít všichni stejné řidičské průkazy, tedy ty které uznávají po celé Evropské unii. Letošní vlna výměn se bude týkat řidičských průkazů vydaných mezi prvním lednem roku 2001 do 30.dubna roku 2004. Dobře si tedy své řidičáky prohlédněte, ať něco neprošvihnete!

Poslední pátá změna se týká pokutových bločků. Ty jsou nové a ústřižek, který dostane provinilý řidič do ruky, bude přesnou kopií originálu, takže se do něj už nebude moci cokoliv dopisovat.

I v roce 2013 vám přejeme hodně najetých kilometrů bez nehod.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.