13. únor: výročí internetu a Jiří Dědeček

13. únor 2019

Netuším, kde nás právě posloucháte, možná, že čtete článek na našich webových stránkách anebo jste připojeni k internetovému vysílání.

Tohle všechno by vůbec nebylo možné nebýt 13. února 1992.

Právě před 27 lety bylo Česko poprvé připojeno k internetu. Stalo se tak na pražské ČVUT a první linka k nám byla zavedena z německého Linze. Jak už to tak s vynálezy bývá, pravěk internetu psali vojáci. Jeho předchůdce sloužil armádě od roku 1969. Pak se dlouho myslelo, že bude internet využíván k vědeckým účelům, a taky dlouho sloužil jen jako propojení mezi univerzitami. No a podívejte se, kde je dneska. Myslím, že ani největší snílci si nedovedli představit šíři jeho dnešního využití.

I dnes popřejeme k narozeninám. Mě písničkář, překladatel, spisovatel a bůhví co všechno ještě, Jiří Dědeček, poprvé oslovil někdy v 80. letech, kdy vyšla krásná deska se scénkami divadel malých forem. To ještě Jiří Dědeček působil ve dvojici s Janem Burianem. Od té doby ho mám rád. Spoustu zajímavých věcí udělal i u nás v rozhlase a já vám vřele doporučuji přečíst si nějakou jeho knížku. Nudit vás určitě nebude. Jiřímu je dnes 66 let. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.