12. únor: první česká spořitelna a českolipský zpěvák

12. únor 2019

Nevím, jak jsme na tom my Češi ve srovnání s ostatními národy se střádáním nebo spořením, ale peněžní ústav jsme na našem území měli poměrně brzy.

Původně založilo ústav několik šlechticů, kteří do něj vložili základní jmění. Nemalou částkou přispěli i samotní Habsburkové. A tak se v den císařových narozenin, 12. února 1825, otevřely brány prvního českého bankovního ústavu.

Původní název této pražské spořitelny v češtině zněl Schraňovací pokladnice (pokladní kasa) pro hlavní město Prahu a pro Čechy. A nepředstavujte si ten provoz nijak ve velkém. Otevřeno bylo jen třikrát týdně a na celou tu slávu stačily po dvacet let jen mizerné dvě místnosti. Ono kdopak měl taky tenkrát na nějaké střádání, že?

I dnes přejeme k narozeninám. Zpěvák Pavel Calta je teprve na startu svojí kariéry, ale písničky od českolipského rodáka už u nás na Severu taky zazněly. Na podzim mu vyšlo druhé album a tak jich bude jistě brzy víc. Dnes je Pavlovi 30 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.