10 milionů korun od Ústeckého kraje využije UJEP hlavně k podpoře technických a zdravotnických oborů

15. leden 2019

Stejně jako loni, i letos dostane Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem od kraje 10 milionů korun na podporu vzdělanosti. Peníze škola využila hlavně na podporu technických a zdravotnických oborů – na ty se chce zaměřit i letos.

U zdravotnických oborů mohla univerzita díky penězům od kraje navýšit lékařský a zdravotnický personál a odborníky z praxe, zejména pro vzdělávání sester. Zvýšil se i počet studentů.

Fakulta strojního inženýrství pak například s krajským příspěvkem na Klíši postavila nové laboratoře – studenti se tam učí programovat robotické stroje nebo pracovat s různými 3D tiskárnami. I tyhle laboratoře využívá fakulta ke vzdělávání středoškoláků z technických škol.

Peníze šly také na výzkum a na doktorandy

Další peníze šly podle rektora Martina Baleje například do výzkumu nových nanomateriálů.

„Jde například o nanomateriály do medicínských výzkumů, kde se podílíme společně s VŠCHT na vývoji nových tkáňových materiálů. Pak je tam velká oblast týkající se nanopovrchů – to znamená naprašování povrchů různými nanomateriály a jejich úpravy tak, jak nám je jednotlivé průmyslové nebo jiné podniky zadají,“ vysvětlil Balej.

Výzkum ale neprobíhá jen v technice – na objednávku kraje Fakulta sociálně ekonomická podle rektora Martina Baleje zpracovala sociologický průzkum, který by měl nastínit rozvojový potenciál kraje.

Kromě toho univerzita loni krajské peníze využila i k různým projektům historiků, které připomínaly 100. výročí vzniku Československa nebo zvýšení příspěvku denním studentům doktorandských programů.

Letos se kromě už zmíněných „rozjetých“ věcí připravuje škola stavbu fakulty zdravotnických studií v areálu ústecké nemocnice – podle rektora Baleje by chtěla v prvním pololetí získat stavební povolení, následně vybrat stavební firmu a samotná stavba by pak mohla začít příští rok.

autor: hau
Spustit audio

Související