Vrchů s názvem Plešivec najdete v Česku víc, jeden je i v Českém středohoří

19. únor 2024

Na Plešivec, jeden z velmi zajímavých vrcholů Českého středohoří, můžete vyrazit třeba z Hlinné na Litoměřicku po značené Naučné stezce Hlinná – Kamýk.

Je to sice jen 2,5 kilometru, ale protože budete přece jen stoupat, cesta vám zabere tak hodinu. Vrchol Plešivce se nachází ve výšce 509 m n.m. Tomuto kopci na jižním okraji Českého středohoří se také říká Ledový vrch.

Od roku 1966 je celý vrch chráněn jako přírodní památka na rozloze necelých 33 hektarů. Pro Plešivec je typické mohutné čedičové kamenné moře, z otvorů mezi kameny proti studený vzduch. V suťových jámách se dlouho drží sníh a led. Ledové jámy na Plešivci patří k nejznámějším jevům tohoto druhu v Českém středohoří.

Plešivec, České středohoří

Na vrcholu je turistické odpočívadlo, odkud si dopřejte daleké výhledy.  Až se vynadíváte, sestupte na rozcestí Pod Plešivcem. Stojí tu větší šestiboká kaple Narození sv. Jana Křtitele z r. 1660, opravena byla v 90. letech 20. století.

U rozcestí budete určitě také obdivovat mohutné chráněné staleté duby a z blízké louky jsou nádherné výhledy na hrad Kamýk a vrcholy Českého středohoří.

Z tohoto rozcestí se můžete do Hlinné vrátit po žlutě značené Zlaté stezce zemí hradů, která kopíruje tu už zmíněnou Naučnou stezku Hlinná – Kamýk.

Spustit audio