V Lužických horách najdete spoustu romantických i tajemných míst. Jedním z nich je Sirný pramen

9. březen 2021

V Lužických horách najdete spoustu romantických i tajemných míst. Můžete si vyjít na Ortel, kde bývalo pravěké obětiště, vystoupat na Klíč – na místo pravěkých rituálů, nebo si projít jiřetínskou křížovou cestu.

Rozhlédnout se po kraji můžete třeba z Tolštejna nebo sousední Jedlové hory. Na hoře Luž zas můžete navštívit novou rozhlednu.

Jedním z těch méně známých míst je Sirný pramen nedaleko Horní Světlé. Vyvěrá asi 100 metrů od hlavní silnice, nedaleko sochy sv. Jána, vedle Hamerského potoka.

Tůňka je široká asi dva metry. To místo je každý den jiné. Záleží na počasí, na ročním období, na světle – je to opravdu fotogenické.

V místech vývěrů se daří jednobuněčným řasám

Pramen tvoří studánka, ale k ukojení žízně se nehodí. Na dně studánky jako kdyby vyrůstaly žluté houby, jakoby se vařila sirná lázeň. Voda, která z pramene vytéká, je okrová až oranžová.

Lidem oranžové útvary připomínaly síru, tak prameni dali název Sirný pramen. Po síře v něm ale není ani stopy. Za barevné útvary v železité vodě ale může bakterie Leptothrix ochracea, v prameni žije s řasou rosivkou.

Nedaleko stojí zřícenina malého hradu Milštejn a také přehrada Naděje. Po zelené dojdete i do Stožeckého sedla. Tak šťastnou cestu!

Spustit audio

Související