Některé hrady na Liberecku už zvou návštěvníky k prohlídce. Lákají je i na novinky

20. květen 2021

Na Liberecku už jsou otevřené některé hrady a zámky. Aktuálně zvou turisty k návštěvě Bezděz, Trosky, Hrubý Rohozec a zámky Sychrov a Zákupy.

Na hradě Bezděz dochází vůbec historicky poprvé k zpřístupnění vyhlídky pod kaplí, protože tady vybudovali nové schodiště. Vyhlídka je veřejnosti přístupná i v době uzavření hradu.

Začali tady také s opravou ochozu na Velké hradní věži – ta je pro veřejnost teď nepřístupná, ale v červenci a v srpnu už na ní ale budou opět návštěvníci moci.

Od června se budou na Bezdězu také konat pravidelné šermířské, kovářské nebo pohádkové víkendy.

Hrubý Rohozec, Sychrov a Trosky mají také otevřeno

Na Hrubém Rohozci jsou tři trasy obohaceny o drobné předměty dokreslující život aristokracie a jejich personálu na počátku 20. století. V nabídce zůstává také zkrácený okruh pro rodiče s dětmi.

Hrad Trosky v Českém ráji

Na Sychrově jsou obě prohlídkové trasy doplněny o drobné předměty z depozitářů, o nové obrázky je rozšířena výstava v zámeckém sklepení Ze života medvědího klanu, a také tady přibyla nově vyčištěný sklepní prostor. Rozsáhlou údržbou prošel zámecký park.

Na léto připravují koncerty klasické hudby, ale i koncert Arakainu s Lucií Bílou, divadelní a muzikálová představení a prohlídky s princeznou.

Zpřístupněna je v současné době také zřícenina hradu Trosky, ikona Českého ráje, kde pro vás už brzy instalují nový informační systém s historií hradu a s pověstmi, které se k němu váží.

Před bránou hradu můžete využít psí koutek, který byl rozšířen i o dva uzamykatelné kotce. Na 2. nádvoří hradu bylo kompletně zrekonstruováno pódium pro pořádání kulturních akcí.

Nabídka únikové hry Čertova mřížka s robůtkem Čendou bude spuštěna od června.

Zámek Zákupy se připravil na celoroční provoz

Na zámku Zákupy, stejně jako na Sychrově, bude celoroční provoz, nachystali i Zimní trasu.

Pohled na zákupský zámek z výšky

Trasa Interiéry 1. patra a zámecká kuchyně byla rozšířena o loveckou chodbu plnou trofejí a dobových vycpanin. Od června zde bude samostatná trasa pro děti a jejich doprovod v zámeckém sklepení pod názvem Nadpřirozené a pohádkové bytosti, v létě bude zámkem provázet princezna.

Spustit audio