Evidenci majetku bývalé lounské vagónky Heavy Machinery Services provázely potyčky. Zasahovat musela i policie

2. červenec 2019 10:09

Policie včera zasahovala u vagonky v Lounech. Skupina několika lidí tam podle insolvenční správkyně bránila v evidenci majetku firmy Heavy Machinery services. Soud totiž na majetek firmy prohlásil konkurz. Do práce se ale nedostali ani lidé, kteří pracují v firmě Legios Loco.

„Byla tady skupinka ozbrojených lidí, a stalo se to, že se to mírně vyhrotilo – byly tam nějaké výhružky, výkřiky, ale de facto se nic nestalo, protože jsme normální lidi a zachovali jsme chladnou hlavu,“ uvedl po incidentu majitel Petr Ondruš. Jeho firma zajišťuje ostrahu společnosti Legios Loco, která sídlí v areálu Heavy Machinery Services.

Ze strany insolvenční správkyně byla najata ochranka v počtu zhruba 70 mužů, vedle toho tady byly od začátku příslušníci policie. Celou záležitost vnímáme jako poměrně nešťastný spor, na který doplácí můj klient, Legios Loco, v důsledku nekorektního postupu insolvenční správkyně,“ doplnil právní zástupce firmy Legios Loco Zdeněk Čech.

LOSTR, Legios, Heavy Machinery Services...

Podle insolvenční správkyně Petry Hýskové bylo potřeba zaevidovat majetek firmy Heavy Machinery Services, která podle ní dluží věřitelům víc než 3 miliardy korun.

„V momentě, kdy jsem zjistila, že se sem řítí skupina minimálně 30, ale ty prognózy byly až 60, ozbrojenců, přikročila jsem samozřejmě k tomu, že jsem navyšovala stavy té ostrahy povolené ze strany insolvenčního správce,“ vysvětlila Hýsková.

Firma Heavy Machinery Services, dříve Legios, je od roku 2014 v úpadku. Před několika dny vyhlásil soud na majetek firmy konkurz. Podle Petry Hýskové jsou společnosti propojené.

„Valná většina zaměstnanců Legios Loco byla v minulosti zaměstnanci Heavy Machinery Services. To know how, a ty hodnoty, které byly na společnosti Legios a.s., původně LOSTR, která má historickou tradici, tak ty kvalitní hodnoty byly postupně přesunuty na Legios Loco a.s.,“ doplnila Petra Hýsková.

Zmíněné firmy navazují na původní Lounské strojírny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související