Policie zasahuje před lounskou firmou Heavy Machinery

1. červenec 2019 14:04

Policie v pondělí od rána zasahuje u konfliktu, který vznikl před lounskou firmou, zajišťuje bezpečnost v okolí. Řekla to mluvčí lounské policie Irena Pilařová. Podle informací ČTK jde o areál výrobce vagonů Heavy Machinery.

„Řešíme situaci v lounské firmě. Jedná se o složitý právní problém a my zjišťujeme, zda dochází k protiprávnímu jednání,“ uvedla Pilařová. „Jelikož došlo ke konfliktní situaci, policie je na místě, aby zajistila bezpečnost,“ řekla mluvčí.

Podle serveru AKTU.news insolvenční správkyně chtěla v pondělí pokračovat v areálu firmy Heavy Machinery services, dříve Legios, v inventarizaci majetku. Tomu zabránila skupina ozbrojená například tyčemi, píše server.

Dluhy a konkurz

Výrobce vagonů je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun. Krajský soud v Českých Budějovicích, který insolvenci řeší, před pár dny znovu zamítl reorganizaci společnosti Heavy Machinery services (HMS). Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

Budějovický krajský soud zamítl reorganizaci HMS už v lednu. V dubnu jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze a věc mu vrátil. V novém rozhodnutí budějovický soud zopakoval, že jednání HMS a plnění povinností, které soud firmě uložil, vzbuzuje pochybnosti o poctivosti jejích skutečných úmyslů.

Podle soudu se řídicí struktura HMS prolíná s vedením společnosti Legios Loco a fungování obou firem je úzce spjaté – Legios Loco pronajímá výrobní areál a dodává HMS pracovní sílu, veškerý obchod jde přes Legios Loco. Firma Legios Loco patří podle údajů v Obchodním rejstříku kyperské společnosti Kirosium Limited. Jediným akcionářem HMS je od letošního března litoměřická firma Trinites CZ. HMS se proti verdiktu odvolá k Vrchnímu soudu v Praze.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související