Chrámové prostory v nitru Flájské přehrady jsou nově přístupné turistům

25. říjen 2019

Povodí Ohře letos zpřístupnilo útroby přehrady Fláje turistům. Také nechalo postavit zbrusu nové informační centrum na břehu přehrady.

Vodní nádrž Fláje je jedním z nejatraktivnějších turistických cílů Krušných hor. Dovnitř, do prostor přehrady, se dosud zájemci dostali jen jednou za rok. Od letoška je to možné během celého roku.

Přehrada Fláje je českou kulturní památkou. Podobná je jen ve Švýcarsku. Jmenuje se po obci, která byla kvůli její stavbě zaplavená. Toto vodní dílo je 50 metrů vysoké a 50 metrů má i na šířku a v základech.

Vchod do přehrady najdete zhruba v jedné třetině a hráz je dlouhá téměř půl kilometru.

Přípravné práce ke stavbě začaly v roce 1950. Přehrada byla vybudována pro zásobování Mostecka a Teplicka pitnou vodou. Pro trvalý nedostatek pracovních sil a mechanizace ve složitých geologických podmínkách nebyla výstavba jednoduchá a táhla se až do roku 1963.

Ani první plnění nádrže kvůli velkému suchu v letech 1961 – 1964 neprobíhalo podle představ. Teprve 10. května 1965 došlo k úplnému naplnění nádrže a hned 18. května 1965 šla voda při povodni přepadem přes přeliv.

Hráz, která je jedinou pilířovou přehradou v Česku, je řešena po vzoru vysoké švýcarské pilířové přehrady Lucendo z roku 1947. Skládá se z 19 pilířů typu Noetzli a 15 bloků tížných.

Charakteristické pro tento typ hráze jsou obrovské dutiny uvnitř mezi pilíři. Hráz je v pravá části zakřivena obloukem o poloměru 200 metrů.

Po koruně hráze vedla v minulosti silnice II. třídy, ale při její rekonstrukci v letech 1998 – 1999 byla doprava po hrázi vyloučena a koruna zúžena.

Vzniklá nádrž má celkový objem 23,1 m³ při zatopené ploše 153 ha.

Spustit audio

Související