Ztráty a nálezy v Mostě evidují i bizarní věci, třeba kyslíkovou bombu, urnu či vysvědčení

28. březen 2013

Na Ztrátách a nálezech na magistrátu v Mostě se jen loni objevilo kolem sedmi stovek předmětů. Lidé zapomínají a ztrácejí většinou klíče, doklady, ale i mnohem větší a bizarnější věci, například autogen nebo kyslíkovou bombu.

„Bizarní věci, které se objevily ve Ztrátách a nálezech, tak to určitě byla protéza, náhrobní kámen, atrapa granátu, která mohla někoho vyděsit, protože vypadala skutečně věrně. Nebo i urna s popelem,“ vyjmenovává netradiční nálezy Alena Sedláčková z mosteckého magistrátu.

Doplnit lze ještě kyslíkovou bombu, svařovací agregát nebo kotoučovou pilu či vysvědčení. To všechno kromě mnoha klíčů, dokladů, brýlí a jiných drobností přinesli v poslední době lidé do Ztrát a nálezů v Mostě.

„Přinášejí je samozřejmě lidé, kteří je najdou, ale jinak je dostáváme od institucí – od Českých drah nebo od dopravního podniku. Od těch dostáváme asi těch nalezených věcí nejvíc, lidi je zapomínají v tramvajích a autobusech,“ říká Sedláčková.

Jen za loňský evidovaly Ztráty a nálezy v Mostě téměř 700 přinesených předmětů. Jak popisuje Alena Sedláčková, úředníci je po převzetí musí zaevidovat a uložit do skladu.

„Pokud z nějakého dokladu zjistíme, komu ta věc patří, tak toho člověka oslovíme, aby věděl, že se ta věc u nás ve Ztrátách a nálezech nachází. Po půl roce ty věci přecházejí do majetku města a řada z nich se samozřejmě likviduje,“ dodává Sedláčková.

Ztráty a nálezy v Mostě lidé najdou na mosteckém magistrátu, na odboru vnitřní správy. Tam mohou nalezenou věc odevzdat anebo se přihlásit o svou ztrátu.

autor: jbe
Spustit audio