Zhasínáme! Některá města v Libereckém kraji se připojí k Hodině Země, přidat se může každý

V sobotu se některé budovy i ulice ve městech Libereckého kraje na hodinu ponoří do tmy. Právě 28. březen je dnem, který patří celosvětové kampani Hodina Země.

Ta je největší podobnou akcí současnosti, která má upozornit na rizika spojená se změnou klimatu. Koná se každoročně vždy poslední březnovou sobotu a má podobu symbolického hodinového zhasnutí světel, ať už veřejného osvětlení, nasvícené památky nebo vlastního bytu.

Založil jí Světový fond na ochranu přírody a její první ročník se konal v roce 2007 v Sydney, kde elektřinu vyplo přes dva miliony domácností. O rok později se už zapojilo na tři sta sedmdesát měst a v současnosti se podle pořadatelů zapojují miliony lidí z více než sto osmdesáti zemí po celém světě. Zhasínání začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

Vlna tmy oběhne celou planetu, od Fidži až po Samou

I letos se k Hodině Země připojí desítky měst v republice. Jedním z nich je i Liberec. Od 20:30 do 21:30 vypne nasvícení budovy historické radnice a budovy bývalé galerie - Liebiegova paláce.

„Město Liberec tímto symbolickým gestem dává najevo, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Mohou se připojit i Liberečané. Stačí, když právě v sobotu 28. března od půl deváté na hodinu zhasnou doma světla,“ upozornila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Za klima stávkovaly tisíce studentů v Praze

K Hodině Země se připojí také sousední Jablonec nad Nisou. Zhasne kostel sv. Anny, kostel na náměstí Dr. Farského a kapličku ve Mšeně. Do tmy se na hodinu ponoří i pomník v Tyršových sadech. Veřejné osvětlení v centru města se chystá na hodinu vypnout také Nový Bor nebo Hrádek nad Nisou. Česká Lípa zhasínat své budovy nebude, vyzve ale občany, aby se ke kampani připojili jednotlivě.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související