Některá města a obce v Libereckém kraji večer na hodinu zhasnou

Připojí se tak k celosvětové kampani Hodina Země 2019, která má upozornit na změnu klimatu a nutnost šetření energiemi. Zapojené obce vypnou veřejné osvětlení mezi půl devátou a půl desátou večer.

Akce se letos v Česku plánuje zúčastnit více než sto padesát měst a obcí. V Libereckém kraji na hodinu vypnou veřejné osvětlení například v Novém Boru, Hrádku nad Nisou, Loužnici, Plavech, Hlavici nebo Svoru. V krajském Liberci zhasne nasvícení historické radnice, divadla, galerie a dalších významných budov. 

Do kampaně se můžou zapojit i domácnosti a firmy. Stačí, když ve zmíněný čas zhasnou světla. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu. Začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

„Symbolickým zhasnutím městských dominant, místních památek, kanceláří i bytů dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet," uvedla Yvonna Gaillyová, ředitelka ekologického institutu Veronica, který v Česku akci koordinuje.

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce založená Světovým fondem na ochranu přírody. Prvním, kdo chtěl netradičním způsobem upozornit na změnu klimatu, byla australská opera v Sydney v roce 2007. Postupně se vždy poslední sobotu v březnu zapojovala další města po celém světě.

Česko se Hodiny Země účastní od roku 2010. Do loňského ročníku se zapojilo přes sto měst, obcí, památek a dalších subjektů. Na celém světě se zúčastnilo sto osmdesát sedm zemí, zhaslo tři tisíce památek a připojily se miliony jednotlivců a organizací.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio