Zelníky
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na těsto:
500g polohrubé mouky
cca 300 ml vlažného mléka
2 žloutky
30g droždí
70g másla
sůl
Suroviny na náplň:
500g hlávkového zelí
1 lžíce másla
mletý pepř
máslo na pomaštění
Postup:
Do mouky uděláme důlek, do kterého dáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a špetky cukru. Jakmile kvásek zdvojnásobí svůj objem, přidáme žloutky, zbytek vlažného mléka a cukru, rozpuštěné vlahé máslo, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezi tím si připravíme náplň: jemně nakrouhané zelí podusíme na kousku másla, měkké osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na cca 25 stejně velkých kousků, ze kterých uděláme placičky a ty naplníme podušeným zelím. Pak zakulatíme a zmačkneme do tvaru placky. Na plechu necháme ještě chvilku vykynout. Zelníky pečeme z obou stran do růžova na suchém, nepomaštěném plechu ve středně vyhřáté troubě. Upečené pomastíme rozpuštěným máslem. Podáváme je jako hlavní chod spolu s hustější polévkou nebo samostatně se zeleninovými saláty či jako pochoutku např. k pivu.
Celková doba přípravy cca 2 a půl hodiny. 25 – 30 ks
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.