Železničáři odklízejí u Světce na Teplicku následky nedělní srážky, vlaky nepojedou několik dní

5. duben 2021 14:49

Správa železnic likviduje následky nedělní nehody u obce Světec na Teplicku, kdy se srazily dva nákladní vlaky. Kolize si vyžádala život strojvůdce.

Druhý stojvůdce byl převezen se středně vážným zraněním do nemocnice. Škody odhadla Drážní inspekce na téměř 50 milionů korun.

Po nehodě, při které jedna z lokomotiv vzplála, zůstaly mimo koleje čtyři cisterny s propan butanem a jeden vagon uhlí. Propan butan teď bude potřeba za pomocí dusíku odčerpat, říká mluvčí správy železnic Nela Frýbová:

„Z každé cisterny bude odčerpána zhruba polovina cisterny, aby se snížil tlak. Zbytek bude na místě spálen. Zároveň odstartovaly odklízecí práci na poškozeném trakčním vedení,“ řekla.

Neštěstí zřejmě mohl zabránit jeden ze strojvedoucích, který nezastavil před návěstidlem. „Nákladní vlak měl zastavit před návěstidlem, což se nestalo... Nenašli jsme žádnou chybu na zabezpečovacím zařízení, “ uvedl k nehodě generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Provoz na trati mezi stanicemi Bílina a Úpořiny, po které jezdí osobní I nákladní vlaky, je přerušen a podle Kučery zůstane trať uzavřená ještě několik dní.

Spustit audio