Zelenáči - kapelník Milan Krbec a Pavel Král - zpěvák a kytarista

V pátek 7. listopadu jste měli možnost si poslechnout povídání s členy slavné kapely Zelenáči o jejich novém CD Jen tak dál, ale nejen o něm.... Kdo z Vás by se chtěl dozvědět více, má příležitost. Audiozáznam a přepis celého rozhovoru nalezne uvnitř.

Slávka Brádlová: Posloucháte Český rozhlas Sever, v tuto chvíli můžeme společně pozdravit naše dopolední hosty. Řeknu to vznešeně, reprezentanty, zástupce skupiny Zelenáči - Pavel Král, dobrý den.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ahoj, dobrý den.

Slávka Brádlová: A Milan Krbec, hezký den.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Taky přeju hezký den, ahoj.

Slávka Brádlová: Tak, já si myslím, že dávat takovou malinkou vizitku skupiny Zelenáči, to si ještě necháme na to svůj čas. Spíš mi řekněte za vás oba, jak dlouho je vás profesionální vlastně život spjatý s touhle skupinou? Pavle?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak já s touhletou skupinou třicet čtyři, víc než třicet čtyři let.

Slávka Brádlová: No, to už je pořádné manželství.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak.

Slávka Brádlová: Tak a spokojenost?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak určitě, určitě. Jak to bejvá v manželství, někdy lepší, někdy horší, ale tím, že vlastně to pokračuje pořád dál, tak jako v pohodě, v pořádku.

Slávka Brádlová: Je to potvrzení toho vztahu?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Určitě, určitě.

Slávka Brádlová: Tak a Milan Krbec?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, tak já jsem takovej mladší ...

Slávka Brádlová: Služebně.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Služebně. Nejen, že jsem nejmladší v kapele, ale jako věkově, ale jsem v kapele od roku 1990, takže skoro osmnáct, devatenáct let.

Slávka Brádlová: Taky už je to vztah dospělý?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No.

Slávka Brádlová: Hm, tak povídat si budeme o Zelenáčích a povídat si budeme také o novém albu, které se jmenuje Jen tak dál a slibuju, že si z něj i něco zahrajeme, ale teď ještě pozvánka k jinému programu, ještě jedna písnička, o které si pak můžeme taky něco říct.

Slávka Brádlová: No a svou cestou půjdou i naši dopolední hosté ve vysílání Českého rozhlasu Sever, zástupci skupiny Zelenáči - Milan Krbec, Pavel Král. A já si myslím, že i když posluchači určitě skupinu Zelenáči dobře znají, dobře znají některá jména, která se k ní vážou, tak by stálo za to připomenout od úvodu historii, která je, no, těch, jak jste řekl, Pavle, třicet čtyři let, takže, takže jak je to?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Takže ne ..., já budu .., historie Zelenáčů, nevím ..., jestli ... k tomu úplnýmu začátku se jako nemůžu vyjádřit, ale vím, znám, 1965 a nechci ...

Slávka Brádlová: Úžasný rok.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... říkat, že to budou mezníky to, co budu říkat, že budou mezníky kapely, ale to byl rok vzniku, když se dostaneme skokem do roku 1974, kdy se říká, že to byl jako velkej rozchod, jo, kdy Michal, odcházel Michal a odtamtud právě se ...

Slávka Brádlová: Mluvíme o Michalu Tučném, aby bylo jasno.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ano, o Michalovi Tučném. Tak od toho momentu já už můžu mluvit fundovaněji, tam jsem v tom momentě, v roce sedmdesát čtyři jsem do té kapely nastoupil, a potom samozřejmě se vyvíjela historie dál a dál až do roku devadesát. Nevím, jestli to neberu příliš moc rychle, ale do roku ...

Slávka Brádlová: Tak jsou to velké skoky.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... devadesát, kdy samozřejmě se točily desky, hrálo se, kapela fungovala. V roce devadesát vlastně zase došlo k určitýmu rozdvojení, kdy se zase kapela rozdvojila na dva kousky, na dva soubory, na dvě kapely a v tomhle momentě, já bych možná poprosil Milana, protože v tom momentě i ten Milan tady, kterej je se mnou, tak může už do toho vstoupit, kdy zažil tu, už zažil tu éru zase další.

Slávka Brádlová: Tak vlastně trošku rozkryjeme i to Greenhorni - Zelenáči?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, vlastně v tom roce devadesát vznikly dvě kapely - jedna Greenhorni, jedna Zelenáči. Zelenáči pod vlastně vedením Mirka Hoffmanna a Greenhorni pod vedením Honzy Vyčítala. A já jsem právě chtěl říct, že Pavel skutečně od sedmdesátého čtvrtého roku ..., ale v současné kapele je Jarda Hnyk, který je tam přesně tak dlouho jako Pavel, protože v tom sedmdesátým čtvrtým roce do tý kapely přišel s Pavlem.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Jsem nastoupil.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Je tam Franta Kacafírek, kterej je tam, myslím, od roku osmdesát, teď, abych mu neubral, nebo sedmdesát devět, osmdesát, ale, dejme tomu, od osmdesátýho roku, já od toho devadesátýho a od roku dva tisíce je tam Jirka Drnec, to byla jediná změna za těch osmnáct let. Místo Zdeňka Kryštofa, kterej zas v kapele Zelenáči fungoval od roku nějakýho sedmdesát osm, dlouho, tak, tak vlastně ten v roce dva tisíce z rodinných důvodů vlastně jako ukončil tam činnost a přišel Jirka Drnec. Víceméně ta kapela současná, Zelenáči teda, v tom přechodovém období se jmenovali Noví Zelenáči a Zelenáči Mirka Hoffmanna, prostě teď už je to zase prostě Zelenáči, Zelenáči ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ale to se týkalo i starý kapely nebo tý prehistorie, kdy to byli Greenhorni, pak to už nesměli bejt Greenhorni, museli to bejt Zelenáči, tak ono se to, ten, ten, ty obě mutace toho názvu, toho názvu se stejně v průběhu, v průběhu let se to pořád z nějakých důvodů měnilo, jo.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Samozřejmě, že lidi si samozřejmě tohle berou jako jedna, jedna kapela. I dneska, když se řekne Greenhorni, Zelenáči, tak mnoho lidí myslí, že je to furt, neustále jedna kapela. Není, vážení posluchači! Osmnáct let skutečně jsou Greenhorni jedna kapela a Zelenáči druhá kapela. Ale taky se stalo, že nám řekli, že jsou vlastně tři, troje Zelenáči - jsou Zelenáči, Noví Zelenáči a Zelenáči Mirka Hoffmanna. Ne! Jsou jedni Zelenáči!

Slávka Brádlová: Tak jedni Zelenáči naštěstí přes tohle trošku změtení názvů a uskupení, tak dobrá muzika zůstává pořád jedna a vy jste teď, před pár dny vlastně vydali nové album. Nebudeme tedy počítat jaké pořadí, protože dík těm různým schodům, rozchodům by to bylo složité. To nové album se jmenuje Jen tak dál a my si teď z něj dáme jednu takovou ochutnávčičku.

Slávka Brádlová: Tak slyšeli jste písničku, která se jmenuje Pojďte k nám. Je z nového zatím posledního alba skupiny Zelenáči, album se jmenuje Jen tak dál. Tak, chce se mi říci "jen tak dál", protože vaši fanoušci určitě tuhle muziku mají rádi a těší se, nebo těšili se na to nové album, ale tahleta písnička, my jsme ji vybrali schválně, protože k ní se váže takový zajímavý příběh. Tak sem s ním.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak ono to není ani tak nějak zvláštní příběh, ale pravda je, že to je hlavně první písnička na, na tý desce. Asi pochopili posluchači, že je složená ze známých a slavných písniček naší kapely, že jo, takže v tom je trošičku jako vtípek, fórek a druhá věc je, co právě, co jsme předtím netušili, když jsme si tohleto, tuhletu skladbu chtěli nahrát, protože ono původně je to skladba, je to instrumentální věc, kterou, když já jsem si někdy před třiceti lety koupil "školu hry na kytaru", americkou školu teda, tak tam byla napsaná jako Under the Double Eagle, tudíž Pod dvojitým orlem - tradicionál.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: A je to i po albech jako dost frekventovaná instrumentální skladba.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak je to prostě taková, takovej známej kus, který Američani uvádějí jako tradicionál. Tak samozřejmě dneska, jak je to všecko vždycky problém s těma autorskejma právama, tak jsme říkali, hurá, tradicionál, instrumentálka. Mne na to napadlo udělat jenom ten text, aby to bylo trošičku jako ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ozvláštněný.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... ozvláštněný.

Slávka Brádlová: Je to hezký fór. Já myslím, že si posluchači spočítali písně.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Je to fór, nicméně náš kamarád říká: "Hele, tak to je stejně divný. Ti Američani přece mají orla teda ve znaku, to je jasný, že ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ale ne dvojitýho, ne dvojitýho!

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... ale dvojitýho. To, člověče, měli Rakušani." A ono opravdu, přátelé! Žádnej tradicionál, je to starý rakouský pochod vojenský, který v roce 1902 napsal Josef Franc Wagner, nevím, jestli má s tím slavnějším Wagnerem něco společnýho, ale prostě napsal to tenhleten člověk. No, jmenuje se to "Unter dem Doppeladler" a jak říkám, byl to vojenský pochod v roce 1902 napsaný a teď nevím, jestli pan Wagner z toho radši potom v roce 1908 umřel, ale zaplaťpánbůh, že nepodléhá to žádnejm autorskejm právům, ale hlavně konečně vidíte, že ti Američani, jak vždycky si právě dávají pozor, aby jim někdo něco neukradl, tak jako na tohle se ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ale, Milane, teď jde o to, aby si toho ti Američani všimli, že to tak je, jako jestli jsou teď vůbec schopni sebereflexe, jakože si zjistili ..., ne my, ale ...

Slávka Brádlová: Tak my tady už to víme.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: My to víme.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Teď to budou vědět oni.

Slávka Brádlová: Tak a víte co? Možná je to i jedna z příčin, proč třeba Češi tu country mají rádi, a proč se jim dobře poslouchá, protože jestli se tam chytl rytmus starého rakouského pochodu, no, tak to je pořád z té naší kotlinky.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, ono právě, vždyť to, vždyť vlastně celý to, country a tohleto, tam muselo vzniknout z Evropy od těch všech Irů a vlastně, já myslím, i polka a tohleto všechno, že to tam má základy a samozřejmě z Rakouska určitě.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak, country hudba není hudba původních obyvatel Ameriky.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Že jo!

Slávka Brádlová: Na to je potřeba taky myslet, ale pojďem teď k tomu vašemu novému albu, Jen tak dál se jmenuje. Říkám novému albu a chci se zeptat, jsou tam opravdu nové písničky, nebo přece jenom je tam nějaká taková alespoň malá vzpomínka na některý z bývalých hitů?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak, je tam vzpomínka, je tam, jsou tam tři vlastně vzpomínky, protože je tam natočený Oranžový expres jako klasika, teda myslím instrumentální skladba houslová, pak já jsem se, protože se mi líbila vždycky písnička Netoužím po lustrech z křišťálu, které Mirek zpíval v sedmdesátejch letech a natočil a byla báječná, takže jsme jí, si jí udělali a hlavně, o tom řekne Pavel, protože jsme tam natočili píseň Na sluneční straně hor, kterou vlastně Pavel Král, byť ji proslavil Mirek Hoffmann, tak Pavel Král byl ten, kdo ji první zpíval ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: To je písnička, druhá písnička, kdy vznikla skupina White Stars, která figurovala na písních americkýho Západu, tak, já nevím, druhá písnička, když se něco zkoušelo, tak byl, byla písnička Na sluneční straně hor, kterou jsme interpretovali s Vaškem Linberkem, kterej dneska hraje s Paběrkama, s Markem Čermákem, tak jsme byli vlastně první interpreti týhletý písničky. Samozřejmě Mirek pak si ji přebral ke Greenhornům, proslavil ji, ano, to je všecko v pořádku, ale my jsme byli první.

Slávka Brádlová: Tak, vy jste byli první, no a je to, řekla bych, příznačné, že vlastně takovým obloučkem ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak, uzavírá se, trošku se uzavírá kruh, ...

Slávka Brádlová: Určitě.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... kdy jsme si my dopřáli to nahrát.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Ostatní, ostatní písničky jsou vlastně nový všechny.

Slávka Brádlová: Hm, tak a když, když nové, tak povídejte, jak vypadá autorské zázemí, jestli jsou to převzaté věci nebo přímo z kapely ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Jsou tam, jsou tam asi tři tradicionály, jako muzika, texty buď jsem dodal já, nebo napsal náš baskytarista na svoje písničky, který tam má Jirka Drnec a Pavel Král využil své takové jako, dá se říct, dvorní ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Mám známýho, známýho textaře nebo známej kamarád textař, kterej už s náma spolupracovat, některý texty už a skladby udělal. Osvědčená dvojice autorská Pepa Sklenář a Mirek Rob, tak s nima samozřejmě jsem v kontaktu nebo vždycky ..., tak proč neudělat, že jo, nabídka, já nejsem ani plodnej skladatel, ani plodnej textař, tak musím využít nebo využiju rád nabídky ostatních.

Slávka Brádlová: Tak, když si s nimi rozumíte a pak můžete si ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Pochopitelně, ano.

Slávka Brádlová: ... stát za tím, co zpíváte, věřit tomu, tak ono na té písničce se to pozná. Tak teď si dáme zase z trošku jiného soudku, jak se říká, i když Tomáš Linka a jeho písničky, ty zase od country taky nejsou tak daleko.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: To je můj kolega.

Slávka Brádlová: Hosty máme dva - Milana Krbce, Pavla Krále, oba ze skupiny Zelenáči. Povídáme o muzice, povídáme o novém albu, které je tady před námi, jmenuje se Jen tak dál. Na závěr určitě ještě jednu písničku si z něj dáme v tento den a pojďte mi říci, většinou, když se vydá nové album, tak se, dá se říci, vymění i koncertní program. Takže, pokud někdo dnes půjde na váš koncert, tak uslyší komplet nové album nebo takový příjemný mix z toho, co bylo, je?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak v každým případě to bude vždycky mix. Těžko bysme dělali jenom koncert s třinácti písničkama, ale ty, těch třináct písniček tam rozhodně, rozhodně je zařazeno a bude a bude se hrát, protože se vlastně pokřtilo teďko, minulý pondělí v Praze v klubu Mánes a samozřejmě na tom koncertě budou znít i tyhle nový písničky, ale i starý písničky, tak jako, tak jako vždycky a myslím, že by nám zas úplně posluchači ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tam ta nabídka opravdu ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... neodpustili, kdyby neslyšeli i něco z těch starejch, protože ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ta nabídka je tak široká a to množství těch skladeb, který by se teoreticky mohly zahrát, je tolik a pochopitelně prezentovat tu novou desku určitě, určitě a pokud možno, pokud možno, co nejvíc.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: A protože jsme se chtěli i touhle deskou vrátit trošičku k těm kořenům, ne, že tam nejsou, trošku jakoby umě ty muzikantský takový, jako ne úplně klasický countriový nebo, jak se říká, trampgrassový, jak ti Zelenáči vždycky hráli nebo hrajou, tak, myslím, i další písnička bude nepatrná taková trošičku jinam, jinam šoupnutá, nebo se tam objeví vysloveně bluesgrass, saxofon a klavír a tohleto, kterej samozřejmě v kapele nemáme, ale nicméně ...

Slávka Brádlová: Tak, na desce to být může.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Různý takovýhle blues, i Mirek Hoffmann s náma, nebo jsme dělali desky a zpíváme písničky, jakoby že to je blues, jo, nebo tak jako, že se snažíme to trošičku zahrát v tom kabátě blues, ale jinak samozřejmě měla by, hlavně tahleta deska by měla bejt takovej, zase mít nádech toho, toho klasickýho zelenáčskýho soundu sedmdesátých let, no.

Slávka Brádlová: Cosi jsem zaslechla, že po křtu, o kterém jste řekl, že už proběhl, bude ještě jeden. Tak se líbil?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak na přání, na přání pořadatele, jestli to můžu říct, jestli to není ...

Slávka Brádlová: Řekněte.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: V Přešticích.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, devatenáctýho.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Devatenáctýho listopadu, tak pořadatel zjistil tedy asi, že vychází deska, nebo že vyšla a že by rád zopakoval ten křest. V jaký podobě, jak dalece, v jaký podobě se zopakuje, ale určitě se ta deska na, přímo na tom vystoupení nebude teda jenom prodávat, že někdo přijde, koupí si tu desku, ale že by se měla i prezentovat, pokřtít, ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Ústně.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... trošku zvýraznit, prostě ...

Slávka Brádlová: S tou parádou, tak.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: My jsme křtili pivem a tak znova polejt, znova pokřtít, aby ti lidi asi zažili i tu atmosféru toho křtu a uslyšeli hned samozřejmě při tý příležitosti i některý ty písničky, který zaznít můžou.

Slávka Brádlová: Tak je pravda, že Přeštice jsou pro Severočechy maličko z ruky, je to někde pod Plzní, ale známe nadšence, kteří si tu cestu dopřejí. My teď ve vysílání Českého rozhlasu Sever si dáme zase další písničku z nového alba Zelenáčů Jen tak dál. Pány poprosím, aby řekli, o jakou písničku půjde.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak bude to písnička, která se jmenuje Velká cena je job a právě tu si přinesl ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Autorská dvojice ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Autorské dvojice ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... Pepa Sklenář, Mirek Rob a je to příběh, country hudba byla vždycky příběh, že se o něco šlo a je trošku netradiční, není v tradičním kabátě, nicméně myslím si, že k tý muzice prostě patří.

Slávka Brádlová: Tak, můžeme se přesvědčit právě teď a já slibuju, že Zelenáči nejsou u mikrofonu Českého rozhlasu Sever naposledy. Pánové, pro dnešek, pro tuto chvilku děkuju. Mějte se moc hezky a na slyšenou.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Jenom maličkost.

Slávka Brádlová: Řekněte.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Kdyby cokoli chtěli posluchači vědět - www.zelenaci.cz.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak určitě, určitě. Jak to bejvá v manželství, někdy lepší, někdy horší, ale tím, že vlastně to pokračuje pořád dál, tak jako v pohodě, v pořádku.

Slávka Brádlová: Je to potvrzení toho vztahu?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Určitě, určitě.

Slávka Brádlová: Tak a Milan Krbec?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, tak já jsem takovej mladší ...

Slávka Brádlová: Služebně.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Služebně. Nejen, že jsem nejmladší v kapele, ale jako věkově, ale jsem v kapele od roku 1990, takže skoro osmnáct, devatenáct let.

Slávka Brádlová: Taky už je to vztah dospělý?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No.

Slávka Brádlová: Hm, tak povídat si budeme o Zelenáčích a povídat si budeme také o novém albu, které se jmenuje Jen tak dál a slibuju, že si z něj i něco zahrajeme, ale teď ještě pozvánka k jinému programu, ještě jedna písnička, o které si pak můžeme taky něco říct.

Slávka Brádlová: No a svou cestou půjdou i naši dopolední hosté ve vysílání Českého rozhlasu Sever, zástupci skupiny Zelenáči - Milan Krbec, Pavel Král. A já si myslím, že i když posluchači určitě skupinu Zelenáči dobře znají, dobře znají některá jména, která se k ní vážou, tak by stálo za to připomenout od úvodu historii, která je, no, těch, jak jste řekl, Pavle, třicet čtyři let, takže, takže jak je to?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Takže ne ..., já budu .., historie Zelenáčů, nevím ..., jestli ... k tomu úplnýmu začátku se jako nemůžu vyjádřit, ale vím, znám, 1965 a nechci ...

Slávka Brádlová: Úžasný rok.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... říkat, že to budou mezníky to, co budu říkat, že budou mezníky kapely, ale to byl rok vzniku, když se dostaneme skokem do roku 1974, kdy se říká, že to byl jako velkej rozchod, jo, kdy Michal, odcházel Michal a odtamtud právě se ...

Slávka Brádlová: Mluvíme o Michalu Tučném, aby bylo jasno.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ano, o Michalovi Tučném. Tak od toho momentu já už můžu mluvit fundovaněji, tam jsem v tom momentě, v roce sedmdesát čtyři jsem do té kapely nastoupil, a potom samozřejmě se vyvíjela historie dál a dál až do roku devadesát. Nevím, jestli to neberu příliš moc rychle, ale do roku ...

Slávka Brádlová: Tak jsou to velké skoky.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... devadesát, kdy samozřejmě se točily desky, hrálo se, kapela fungovala. V roce devadesát vlastně zase došlo k určitýmu rozdvojení, kdy se zase kapela rozdvojila na dva kousky, na dva soubory, na dvě kapely a v tomhle momentě, já bych možná poprosil Milana, protože v tom momentě i ten Milan tady, kterej je se mnou, tak může už do toho vstoupit, kdy zažil tu, už zažil tu éru zase další.

Slávka Brádlová: Tak vlastně trošku rozkryjeme i to Greenhorni - Zelenáči?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, vlastně v tom roce devadesát vznikly dvě kapely - jedna Greenhorni, jedna Zelenáči. Zelenáči pod vlastně vedením Mirka Hoffmanna a Greenhorni pod vedením Honzy Vyčítala. A já jsem právě chtěl říct, že Pavel skutečně od sedmdesátého čtvrtého roku ..., ale v současné kapele je Jarda Hnyk, který je tam přesně tak dlouho jako Pavel, protože v tom sedmdesátým čtvrtým roce do tý kapely přišel s Pavlem.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Jsem nastoupil.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Je tam Franta Kacafírek, kterej je tam, myslím, od roku osmdesát, teď, abych mu neubral, nebo sedmdesát devět, osmdesát, ale, dejme tomu, od osmdesátýho roku, já od toho devadesátýho a od roku dva tisíce je tam Jirka Drnec, to byla jediná změna za těch osmnáct let. Místo Zdeňka Kryštofa, kterej zas v kapele Zelenáči fungoval od roku nějakýho sedmdesát osm, dlouho, tak, tak vlastně ten v roce dva tisíce z rodinných důvodů vlastně jako ukončil tam činnost a přišel Jirka Drnec. Víceméně ta kapela současná, Zelenáči teda, v tom přechodovém období se jmenovali Noví Zelenáči a Zelenáči Mirka Hoffmanna, prostě teď už je to zase prostě Zelenáči, Zelenáči ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ale to se týkalo i starý kapely nebo tý prehistorie, kdy to byli Greenhorni, pak to už nesměli bejt Greenhorni, museli to bejt Zelenáči, tak ono se to, ten, ten, ty obě mutace toho názvu, toho názvu se stejně v průběhu, v průběhu let se to pořád z nějakých důvodů měnilo, jo.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Samozřejmě, že lidi si samozřejmě tohle berou jako jedna, jedna kapela. I dneska, když se řekne Greenhorni, Zelenáči, tak mnoho lidí myslí, že je to furt, neustále jedna kapela. Není, vážení posluchači! Osmnáct let skutečně jsou Greenhorni jedna kapela a Zelenáči druhá kapela. Ale taky se stalo, že nám řekli, že jsou vlastně tři, troje Zelenáči - jsou Zelenáči, Noví Zelenáči a Zelenáči Mirka Hoffmanna. Ne! Jsou jedni Zelenáči!

Slávka Brádlová: Tak jedni Zelenáči naštěstí přes tohle trošku změtení názvů a uskupení, tak dobrá muzika zůstává pořád jedna a vy jste teď, před pár dny vlastně vydali nové album. Nebudeme tedy počítat jaké pořadí, protože dík těm různým schodům, rozchodům by to bylo složité. To nové album se jmenuje Jen tak dál a my si teď z něj dáme jednu takovou ochutnávčičku.

Slávka Brádlová: Tak slyšeli jste písničku, která se jmenuje Pojďte k nám. Je z nového zatím posledního alba skupiny Zelenáči, album se jmenuje Jen tak dál. Tak, chce se mi říci "jen tak dál", protože vaši fanoušci určitě tuhle muziku mají rádi a těší se, nebo těšili se na to nové album, ale tahleta písnička, my jsme ji vybrali schválně, protože k ní se váže takový zajímavý příběh. Tak sem s ním.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak ono to není ani tak nějak zvláštní příběh, ale pravda je, že to je hlavně první písnička na, na tý desce. Asi pochopili posluchači, že je složená ze známých a slavných písniček naší kapely, že jo, takže v tom je trošičku jako vtípek, fórek a druhá věc je, co právě, co jsme předtím netušili, když jsme si tohleto, tuhletu skladbu chtěli nahrát, protože ono původně je to skladba, je to instrumentální věc, kterou, když já jsem si někdy před třiceti lety koupil "školu hry na kytaru", americkou školu teda, tak tam byla napsaná jako Under the Double Eagle, tudíž Pod dvojitým orlem - tradicionál.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: A je to i po albech jako dost frekventovaná instrumentální skladba.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak je to prostě taková, takovej známej kus, který Američani uvádějí jako tradicionál. Tak samozřejmě dneska, jak je to všecko vždycky problém s těma autorskejma právama, tak jsme říkali, hurá, tradicionál, instrumentálka. Mne na to napadlo udělat jenom ten text, aby to bylo trošičku jako ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ozvláštněný.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... ozvláštněný.

Slávka Brádlová: Je to hezký fór. Já myslím, že si posluchači spočítali písně.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Je to fór, nicméně náš kamarád říká: "Hele, tak to je stejně divný. Ti Američani přece mají orla teda ve znaku, to je jasný, že ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ale ne dvojitýho, ne dvojitýho!

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... ale dvojitýho. To, člověče, měli Rakušani." A ono opravdu, přátelé! Žádnej tradicionál, je to starý rakouský pochod vojenský, který v roce 1902 napsal Josef Franc Wagner, nevím, jestli má s tím slavnějším Wagnerem něco společnýho, ale prostě napsal to tenhleten člověk. No, jmenuje se to "Unter dem Doppeladler" a jak říkám, byl to vojenský pochod v roce 1902 napsaný a teď nevím, jestli pan Wagner z toho radši potom v roce 1908 umřel, ale zaplaťpánbůh, že nepodléhá to žádnejm autorskejm právům, ale hlavně konečně vidíte, že ti Američani, jak vždycky si právě dávají pozor, aby jim někdo něco neukradl, tak jako na tohle se ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ale, Milane, teď jde o to, aby si toho ti Američani všimli, že to tak je, jako jestli jsou teď vůbec schopni sebereflexe, jakože si zjistili ..., ne my, ale ...

Slávka Brádlová: Tak my tady už to víme.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: My to víme.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Teď to budou vědět oni.

Slávka Brádlová: Tak a víte co? Možná je to i jedna z příčin, proč třeba Češi tu country mají rádi, a proč se jim dobře poslouchá, protože jestli se tam chytl rytmus starého rakouského pochodu, no, tak to je pořád z té naší kotlinky.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, ono právě, vždyť to, vždyť vlastně celý to, country a tohleto, tam muselo vzniknout z Evropy od těch všech Irů a vlastně, já myslím, i polka a tohleto všechno, že to tam má základy a samozřejmě z Rakouska určitě.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak, country hudba není hudba původních obyvatel Ameriky.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Že jo!

Slávka Brádlová: Na to je potřeba taky myslet, ale pojďem teď k tomu vašemu novému albu, Jen tak dál se jmenuje. Říkám novému albu a chci se zeptat, jsou tam opravdu nové písničky, nebo přece jenom je tam nějaká taková alespoň malá vzpomínka na některý z bývalých hitů?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak, je tam vzpomínka, je tam, jsou tam tři vlastně vzpomínky, protože je tam natočený Oranžový expres jako klasika, teda myslím instrumentální skladba houslová, pak já jsem se, protože se mi líbila vždycky písnička Netoužím po lustrech z křišťálu, které Mirek zpíval v sedmdesátejch letech a natočil a byla báječná, takže jsme jí, si jí udělali a hlavně, o tom řekne Pavel, protože jsme tam natočili píseň Na sluneční straně hor, kterou vlastně Pavel Král, byť ji proslavil Mirek Hoffmann, tak Pavel Král byl ten, kdo ji první zpíval ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: To je písnička, druhá písnička, kdy vznikla skupina White Stars, která figurovala na písních americkýho Západu, tak, já nevím, druhá písnička, když se něco zkoušelo, tak byl, byla písnička Na sluneční straně hor, kterou jsme interpretovali s Vaškem Linberkem, kterej dneska hraje s Paběrkama, s Markem Čermákem, tak jsme byli vlastně první interpreti týhletý písničky. Samozřejmě Mirek pak si ji přebral ke Greenhornům, proslavil ji, ano, to je všecko v pořádku, ale my jsme byli první.

Slávka Brádlová: Tak, vy jste byli první, no a je to, řekla bych, příznačné, že vlastně takovým obloučkem ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak, uzavírá se, trošku se uzavírá kruh, ...

Slávka Brádlová: Určitě.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... kdy jsme si my dopřáli to nahrát.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Ostatní, ostatní písničky jsou vlastně nový všechny.

Slávka Brádlová: Hm, tak a když, když nové, tak povídejte, jak vypadá autorské zázemí, jestli jsou to převzaté věci nebo přímo z kapely ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Jsou tam, jsou tam asi tři tradicionály, jako muzika, texty buď jsem dodal já, nebo napsal náš baskytarista na svoje písničky, který tam má Jirka Drnec a Pavel Král využil své takové jako, dá se říct, dvorní ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Mám známýho, známýho textaře nebo známej kamarád textař, kterej už s náma spolupracovat, některý texty už a skladby udělal. Osvědčená dvojice autorská Pepa Sklenář a Mirek Rob, tak s nima samozřejmě jsem v kontaktu nebo vždycky ..., tak proč neudělat, že jo, nabídka, já nejsem ani plodnej skladatel, ani plodnej textař, tak musím využít nebo využiju rád nabídky ostatních.

Slávka Brádlová: Tak, když si s nimi rozumíte a pak můžete si ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Pochopitelně, ano.

Slávka Brádlová: ... stát za tím, co zpíváte, věřit tomu, tak ono na té písničce se to pozná. Tak teď si dáme zase z trošku jiného soudku, jak se říká, i když Tomáš Linka a jeho písničky, ty zase od country taky nejsou tak daleko.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: To je můj kolega.

Slávka Brádlová: Hosty máme dva - Milana Krbce, Pavla Krále, oba ze skupiny Zelenáči. Povídáme o muzice, povídáme o novém albu, které je tady před námi, jmenuje se Jen tak dál. Na závěr určitě ještě jednu písničku si z něj dáme v tento den a pojďte mi říci, většinou, když se vydá nové album, tak se, dá se říci, vymění i koncertní program. Takže, pokud někdo dnes půjde na váš koncert, tak uslyší komplet nové album nebo takový příjemný mix z toho, co bylo, je?

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak v každým případě to bude vždycky mix. Těžko bysme dělali jenom koncert s třinácti písničkama, ale ty, těch třináct písniček tam rozhodně, rozhodně je zařazeno a bude a bude se hrát, protože se vlastně pokřtilo teďko, minulý pondělí v Praze v klubu Mánes a samozřejmě na tom koncertě budou znít i tyhle nový písničky, ale i starý písničky, tak jako, tak jako vždycky a myslím, že by nám zas úplně posluchači ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tam ta nabídka opravdu ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: ... neodpustili, kdyby neslyšeli i něco z těch starejch, protože ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Ta nabídka je tak široká a to množství těch skladeb, který by se teoreticky mohly zahrát, je tolik a pochopitelně prezentovat tu novou desku určitě, určitě a pokud možno, pokud možno, co nejvíc.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: A protože jsme se chtěli i touhle deskou vrátit trošičku k těm kořenům, ne, že tam nejsou, trošku jakoby umě ty muzikantský takový, jako ne úplně klasický countriový nebo, jak se říká, trampgrassový, jak ti Zelenáči vždycky hráli nebo hrajou, tak, myslím, i další písnička bude nepatrná taková trošičku jinam, jinam šoupnutá, nebo se tam objeví vysloveně bluesgrass, saxofon a klavír a tohleto, kterej samozřejmě v kapele nemáme, ale nicméně ...

Slávka Brádlová: Tak, na desce to být může.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Různý takovýhle blues, i Mirek Hoffmann s náma, nebo jsme dělali desky a zpíváme písničky, jakoby že to je blues, jo, nebo tak jako, že se snažíme to trošičku zahrát v tom kabátě blues, ale jinak samozřejmě měla by, hlavně tahleta deska by měla bejt takovej, zase mít nádech toho, toho klasickýho zelenáčskýho soundu sedmdesátých let, no.

Slávka Brádlová: Cosi jsem zaslechla, že po křtu, o kterém jste řekl, že už proběhl, bude ještě jeden. Tak se líbil?

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Tak na přání, na přání pořadatele, jestli to můžu říct, jestli to není ...

Slávka Brádlová: Řekněte.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: V Přešticích.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: No, devatenáctýho.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Devatenáctýho listopadu, tak pořadatel zjistil tedy asi, že vychází deska, nebo že vyšla a že by rád zopakoval ten křest. V jaký podobě, jak dalece, v jaký podobě se zopakuje, ale určitě se ta deska na, přímo na tom vystoupení nebude teda jenom prodávat, že někdo přijde, koupí si tu desku, ale že by se měla i prezentovat, pokřtít, ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Ústně.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... trošku zvýraznit, prostě ...

Slávka Brádlová: S tou parádou, tak.

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: My jsme křtili pivem a tak znova polejt, znova pokřtít, aby ti lidi asi zažili i tu atmosféru toho křtu a uslyšeli hned samozřejmě při tý příležitosti i některý ty písničky, který zaznít můžou.

Slávka Brádlová: Tak je pravda, že Přeštice jsou pro Severočechy maličko z ruky, je to někde pod Plzní, ale známe nadšence, kteří si tu cestu dopřejí. My teď ve vysílání Českého rozhlasu Sever si dáme zase další písničku z nového alba Zelenáčů Jen tak dál. Pány poprosím, aby řekli, o jakou písničku půjde.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Tak bude to písnička, která se jmenuje Velká cena je job a právě tu si přinesl ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: Autorská dvojice ...

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Autorské dvojice ...

Pavel Král, zpěvák a kytarista skupiny Zelenáči: ... Pepa Sklenář, Mirek Rob a je to příběh, country hudba byla vždycky příběh, že se o něco šlo a je trošku netradiční, není v tradičním kabátě, nicméně myslím si, že k tý muzice prostě patří.

Slávka Brádlová: Tak, můžeme se přesvědčit právě teď a já slibuju, že Zelenáči nejsou u mikrofonu Českého rozhlasu Sever naposledy. Pánové, pro dnešek, pro tuto chvilku děkuju. Mějte se moc hezky a na slyšenou.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Jenom maličkost.

Slávka Brádlová: Řekněte.

Milan Krbec, kapelník skupiny Zelenáči: Kdyby cokoli chtěli posluchači vědět - www.zelenaci.cz.

Více informací o skupině naleznete na jejich webových stránkách http://www.zelenaci.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.