Žebrácké karbanátky

Masem to jen zavoní…

Suroviny:

500 g brambor a jedna navíc

1 vajíčko nebo 2 žloutky

100 g uzeného masa nebo libové anglické slaniny

4 stroužky česneku

majoránka

sůl

pepř

trojobal – hladká mouka, vejce, strouhanka

sádlo na smažení

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, jednu necháme syrovou.
  2. Zchladlé brambory oloupeme, najemno nastrouháme, přistrouháme k nim i tu jednu syrovou, vmícháme vejce, utřený česnek, nakrájené uzené maso a podle chuti osolíme, okořeníme.
  3. Z hmoty tvoříme karbanátky, obalíme je jako řízek – tedy v hladké mouce, rozkvedlaném vajíčku a strouhance a smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách. Odkládáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo s kaší, doplníme zeleninovým salátem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.