Zdravotníci zkoumali, jaké škodliviny nejvíc ohrožují děti v oblastech, kde se těží uhlí

3. červenec 2019 09:21

Z ustřižených vlasů žáků třetích tříd zdravotníci zkoumali, jaké škodliviny z jejich prostředí je nejvíc ohrožují. Právě ve vlasech se, podobně jako v kostech, nejdéle drží různé jedovaté látky nebo kovy. Vědci se zaměřili na uhelné oblasti Mostecko a Sokolovsko.

Zdravotníci také měřili obsah různých škodlivých látek v prachu – jednak v částicích označovaných PM10, které vdechujeme, a pak i v prachu, který se usazuje třeba na parapetech oken. Výsledky rozborů se pak snaží dát do souvislostí.

Při výzkumu spolupracovali například s dětmi a rodiči ze Sokolova nebo Královského Poříčí. V Ústeckém kraji pak s rodinami z Litvínova, Horního Jiřetína, Lomu u Mostu, Duchcova a Oseku. Úmyslně si tedy vybrali oblasti, kde je životní prostředí zatížené těžbou.

Podle předběžných výsledků výzkumu děti škodlivinami ohroženy nejsou

Předběžné výsledky Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem shrnula MUDr. Eva Rychlíková: „Zátěž z prostředí u dětí patrně nebude vysoká, ale některé prvky se vyskytly více. Pozoruhodné je, že jsou to ty prvky, které potřebujeme. Konkrétně to byla měď a zinek.“

Vyšší koncentrace byly u dětí z Mostecka – to může být podle Rychlíkové způsobeno třeba tím, že jedí nějaké potravinové doplňky.

Děti podle ní nejsou ve větší míře ohroženy ani arsenem. Ten se v těle usazuje až při dlouhodobém vystavení a může se šířit i prachovými částicemi, které lidé vdechují.

Průzkum je součástí výzkumu České zemědělské univerzity, který je zaměřený na vliv škodlivin a toxických látek na celé ekosystémy. Souhrnné závěry by měly být koncem letošního roku.

Spustit audio

Související