Zdravotníci začali s očkováním lidí z vyloučených lokalit v ústeckém Mojžíři

16. červenec 2021 13:04

Zdravotníci v Ústeckém kraji začali s očkováním lidí proti koronaviru v sociálně vyloučených lokalitách. Jako první zastávku si vybrali ústecký Mojžíř, kde zájemce očkovali vakcínou od firmy Johnson & Johnson. Ve vyloučených lokalitách v regionu by mohlo podle hejtmana dostat očkování několik desítek tisíc lidí.

Na ploše, kde si děti z panelového hřiště hrají s kopacím míčem, vyrostl v ústeckém Mojžíři improvizovaný očkovací stan.

Mezi prvními byla naočkovaná i Vlasta Nanárová: Je to dobrý, ale člověk se i trošku bojí. Rozhodla jsem se, že se nechám očkovat, až teď. Trochu jsem jim věřila i nevěřila,“ shrnuje své pocity.

Důvody pro výjezd mobilního očkovacího týmu do Mojžíře shrnula hlavní sestra ústecké Masarykovy nemocnice Markéta Svobodová.

„Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Nechceme, aby se opakovala situace z jara, kdy jsme měli plnou nemocnici, proto jsme se rozhodli, že přijedeme sem. Registrace proběhne přímo na místě, očkujeme jednorázovou vakcínou, abychom těm lidem tu situaci zlehčili, protože oni by na druhou dávku třeba nepřišli,“ vysvětlila.

Právě jednoduchost očkování přilákala i Věru Horvátovou. „Měli jsme v rodině dvě úmrtí – zemřel mi tatínek i bratr. Mám malé děti, jsem na ně sama, tak asi i z toho důvodu, abych tu pro ně byla i nadále,“ svěřuje se.

Očkování ve vyloučených lokalitách by se mohlo týkat až 50 tisíc lidí

Výjezdy mobilních očkovacích týmů do vyloučených lokalit podpořil Petr Globočník ze spolku Romano Jasnica: „Budu rád, když ta proočkovanost stoupne – myslím si, že to může být dobrá cesta, pokud se půjde naproti těm lidem.“

Podle hejtmana Ústeckého kraje, Jana Schillera z hnutí ANO, budou mobilní týmy vyjíždět i nadále do jednotlivých vyloučených lokalit po celém kraji. Očkování by tam totiž mohlo podstoupit i několik tisíc lidí.

„Týká se to 40 až 50 tisíc lidí – je to docela velké riziko, pokud to nepodchytíme, tak si myslím, že se nám to tady bude pořád točit v kole. Chci proto požádat o pomoc všechny ty obce a myslím si, že se určitě dohodneme,“ shrnul hejtman.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související