Zdraví dcery je přednější, fotbal jsem v tu chvíli neřešil, přiznává trenér Jarošík po konci v Rusku

26. září 2023

Jiří Jarošík skončil po dvou měsících jako trenér Orenburgu, který byl po pěti kolech ruské ligy poslední v tabulce s jedním získaným bodem. Klub oznámil, že bývalý český reprezentant skončil z rodinných důvodů a jeho smlouva byla ukončena po vzájemné dohodě. Jarošíkovo dcera utrpěla vážný úraz, proto se rozhodl angažmá v Rusku ukončit. Poslechněte si, jak na krátkou anabázi vzpomíná a co jsou jeho nejbližší plány.

„Vždy je člověk smutný, když mu angažmá nevyjde, ale teď jsem to nějak neřešil. Zdraví je jenom jedno a kdybych tam nechal dceru, tak by to bylo strašné. Pět dní byla v umělém spánku, bojovala o život. Manželka tam zůstala, já musel s dětmi odletět, protože jim končila víza. Oni se sem pak dostávali vlakem a autobusem asi čtyřicet hodin. Bylo to složité,“ řekl Jiří Jarošík, který má ruskou manželku.

I to byl jeden z důvodů, proč v létě přijal nabídku Orenburgu, i navzdory válečnému konfliktu. „Věděl jsem, že není ideální doba tam jít, ale koukal jsem na to hlavně z trenérského pohledu. Hodně lidem se to nelíbí, ale měl jsem svoje přesvědčení a názor. Mnoho starších zkušenějších trenérů mi to doporučilo, i proto jsem do toho šel,“ vzpomínal na rozhodnutí o ruském angažmá Jarošík.

Bez politikaření

S politickou propagandou se Jarošík během ruského angažmá nesetkal. „Byl jsem tam krátce. Měsíc v Turecku a pak měsíc v Rusku. Možná jsem to nestihl zaregistrovat, navíc jsme byli 1500 kilometrů za Moskvou, tak tam nebylo nic vidět. Do třech nejbližších měst k hranici s Ukrajinou se jezdí autobusem. Nic takového, že by nám někdo nakázal, že musíme říkat tohle a tohle, to se nedělo,“ prozradil Jarošík.

Ruská invaze na Ukrajinu se v okolí Jarošíka neřešila. „Moc se o tom nemluví, na televizi jsem ani nekoukal, jen na jedny zprávy ruské. Oni se o tom bojí mluvit, ale pokud přijde druhá mobilizace, tak to určitě poznají. Občas nějaký dron z Ukrajiny přiletí, takže o tom se ví. Zatím nepřiletělo nic velkého, aby z toho bylo haló,“ vysvětloval Jarošík.

Čtěte také

Český trenér vzal angažmá v ruském klubu. Že by to ale odradilo případné zájemce o jeho služby ze západní Evropy si ale nemyslí. „Jaký trenér se ale od nás dostane do západní Evropy. Pokud nejste jako Trpišovský šest let ve Slavii, který hraje s týmem dobrý fotbal a má výsledky, tak se někam může dostat, ale z Teplic nebo Opavy je to těžké. Tohle byla skvělá nabídka, ale bohužel to takhle dopadlo. Já i jako fotbalista jsem udělal první krok do Ruska a pak jsem šel do světa. Doba byla naštěstí jiná. Prostě jsem to šel zkusit,“ prohlásil Jarošík.

Pětačtyřicetiletý Jarošík ale na nové angažmá nespěchá. „Když skončíte jako trenér, tak nemáte tu energii. Jste mdlý a přemýšlíte, co zlepšit. Nechápu, že v Rusku třeba dva trenéři skončili u klubu a hned za týden vzali angažmá jinde. Já do toho dávám maximum a pak dlouze přemýšlím, co udělat lépe. Samozřejmě záleží na nabídce. Všichni chtějí trénovat a takřka všichni berou všechno,“ řekl Jarošík, který na konci srpna skončil v ruském Orenburgu.

autoři: David Kalvas , rej
Spustit audio

Související