Zdeněk Pecka – veslařský olympijský medailista, rodák z Litoměřic

15. únor 2024

Koncem letošního ledna zastihla české veslování smutná zpráva. Ve věku 69 let zemřel olympijský medailista Zdeněk Pecka, manžel lyžařské legendy Květy Jeriové-Peckové.

Narodil se v roce 1954 v Litoměřicích. Kvůli nehodě v raném dětství měl zhoršené pohybové schopnosti, ale i přesto začal v roce 1968 veslovat v litoměřickém klubu.

Ke sportování ho podle jeho slov přimělo zhlédnutí filmu Romulus a Remus. Souběžně také studoval - po maturitě absolvoval stavební fakultu ČVUT.

Velké medaile sbíral nejdříve jako člen párové čtyřky. V 70. letech to byly dvě stříbra a bronz na světových šampionátech i třetí místo na olympiádě v Montrealu.

Později začal jezdit na dvojskifu s Václavem Vochoskou. Po jeho boku si olympijský bronz v Moskvě zopakoval, stejně jako medaile ze světových mistrovství.

Když bylo v roce 1984 československým sportovcům oznámeno, že se na olympiádu v Los Angeles z politických důvodů nepodívají, Pecka ukončil kariéru.

Jako trenér dovedl později k velkým úspěchům i svého svěřence Václava Chalupu. Působil také jako ředitel Sportcentra v Račicích.

V roce 2013 byl uveden do Síně slávy Unie profesionálních trenérů Českého olympijského výboru. S Květou Jeriovou-Peckovou měl dvě dcery.

autor: Milan Knotek
Spustit audio