Zdeněk Bradáč – kouzelnický světový rekordman z Liberce

20. březen 2024

Kdyby byl liberecký kouzelník Zdeněk Bradáč kriminálníkem, strážcům zákona by se vysmíval. Z policejních pout se totiž dokáže dostat za neuvěřitelný čas – 1,75 vteřiny.

Za 24 hodin dokázal totéž zopakovat více než 10 000krát. V nejrychlejším úniku z policejních pout a svěrací kazajky dokonce překonal i slavného Houdiniho. Není proto divu, že je držitelem 25 světových rekordů.

Do vyhlášené Guinessovy knihy se kromě různých úniků zapsal také v nejdelší výdrži v žonglování vzhůru nohama, poslepu, pod vodou nebo se čtyřmi objekty. Rekord také drží za nejvíce sejmutí balíčků karet jednou rukou za minutu, za nejvíce žonglérských chytů v jedné minutě i za nejrychleji uspořádaný balíček zamíchaných karet.

Zdeněk Bradáč při světovém rekordu

V roce 2009 byl Zdeněk Bradáč zařazen mezi 10 největších rekordmanů desetiletí i do britské síně slávy organizací Record Holders Republic. Vystupuje po celém světě i před náhodnými diváky na ulicích.

S kouzlením začal užav 11 letech, kdy se ve škole snažil nechat zmizet úkol z angličtiny. V roce 2009 se málem utopil v jablonecké přehradě při tréningu na světový rekord ve vyproštění z policejních pout pod vodou. Po více než dvou minutách ho nakonec vytáhl jeho asistent.

I když Zdeněk Bradáč už v současné době rekordy neláme, zůstává v tomto oboru nejúspěšnějším Čechem historie.

autor: Milan Knotek
Spustit audio