Žatec připravuje proměnu sídliště Podměstí

21. září 2020 08:51

Socialistické sídliště Podměstí v Žatci má naději na proměnu. Město plánuje obnovu této čtvrti pod hradbami a začít chce u Havlíčkova náměstí. Pomoct mají architekti, kteří se přihlásili do soutěže. Vyhlásilo jí město a její výsledky teď může každý vidět v galerii U Radnice.

„To sídliště je obydlené, žije tu spousta lidí. Tady na tom náměstí je obchodní dům, kulturní dům, pošta i bytový dům. Je tam i historický kostel,“ vypočítává Gabriela Becková z odboru rozvoje města Havlíčkovo náměstí.

Náměstí stojí na sídlišti Podměstí v nezměněné podobě už desítky let a potřebuje obnovu.

Galerie U Radnice v Žatci vystavila architektonické návrhy na proměnu sídliště Podměstí

„Určitě by mělo být přístupnější lidem, mělo by se zpřehlednit. Teď je hodně výškově rozčleněné a je nepřehledné – člověk nevidí z jednoho konce na druhý a vlastně ani nemá důvod, proč tam jít,“ shrnuje důvody pro obnovu Becková.

Své návrhy poslalo do soutěže deset účastníků. Pod každým návrhem je podepsáno vždy několik lidí.

„Bylo zapotřebí víc odborníků – jak z krajinářské tvorby, tak z architektury. Nebylo možné, aby to dělal jeden člověk,“ vysvětluje Becková.

Komise vybrala tři vítěze. Jejich návrhy se liší. První pracuje s vodou včetně spojky k řece, druhý se orientuje na sportoviště, třetí na parkovou úpravu.

„Vybere se jeden z návrhů. Teď by mělo začít jednací řízení bez uveřejnění s prvními třemi. Z toho by měl vzejít ten, který se bude realizovat,“ dodává Becková.

„Tak samozřejmě je to pokus, který možná vyjde. Musím ale říct, že celá řada žateckých občanů by si přála, aby to zůstalo tak, jak to bylo a opravilo se to,“ míní Petr Šimáček ze spolku Rodáků a přátel města Žatce.

V porevoluční historii Žatce jde o první architektonickou soutěž, kterou město vypsalo. Svůj podíl na tom má Spolek A dál?, který zastupuje Eva Sladká, a který před třemi lety na Podměstí a jeho původní stav ze 60. let upozornil.

„Aby se tomu věnovali odborníci a neskončilo to jen u nějaké opravy chodníků. Z reakcí na sociálních sítí vnímáme, že jsou lidé rádi, že se o to někdo začal zajímat. Protože jsou tu tendence věnovat se hlavně historickému centru,“ konstatuje Sladká.

Teď se tedy pozornost obrací také na prostor pod hradbami.

Spustit audio

Související