Žatec připravil pro nadcházející sezonu interaktivní mapu atraktivních míst pro turisty

30. březen 2023 15:03

Žatec připravil pro novou turistickou sezonu interaktivní mapu s několika vrstvami a podrobnostmi o filmování ve městě. Turisty zavedou na konkrétní místa, která si vybrali filmaři. Informační kódy, umístěné na objektech, pak po přiložení chytrého mobilního telefonu zobrazí podrobnosti.

„Přijdu ke knihovně na náměstí, kde si načtu QR kód a objeví se mi snímek, jak Veškrnová stojí před knihovnou, hlídá toho psa, a popis toho, že Holky z porcelánu se tady točily v tom a tom roce,“ vysvětluje ředitel Chrámu a chmele Jaroslav Špička.

Představuje jednu z novinek letošní turistické sezony v Žatci – město, které často vyhledávají filmaři, totiž postupně rozmisťuje informační kódy na místa, kde se natáčelo. Doplní tak další novinku, interaktivní mapu, která je dostupná bez aplikací – stačí jen zadat adresu mapazatec.cz.

„Jen přes webový prohlížeč si otevřu mapu, se kterou hned pracuji. Je tam i audiostopa. Prostě takhle do mobilu pro toho turistu, co chodí po městě, je to dokonalý,“ dodává Špička.

Interaktivní mapu pro uživatele chytrých telefonů, tabletů a počítačů město vytvořilo v souvislosti s nominací Žatce a krajiny žateckého chmele na seznam UNESCO. Podílela se na tom i Olga Bukovičová z odboru rozvoje města a žatecká koordinátorka pro světové dědictví.

„Můžete se podívat, kde všude se nacházely chmelařské objekty, ty sklady a siřírny. Máme tam i vrstvu komínů včetně jejich výšky – to zajímá každého,“ shrnuje Bukovičová.

Nejvyšší chmelařský komín v Žatci měří 36 metrů. I to vyplynulo z loňského průzkumu, kdy odborníci zmapovali celkem 31 vysokých cihlových komínů ve městě.

Mapu využijí nejen turisté, ale i majitelé domů ve městě

Mapa zobrazí chmelařské a historické památky v Žatci a okolí – třeba zámek Stekník, obklopený chmelnicemi, cukrárny, restaurace nebo ubytování. Poslouží nejen turistům, ale i úředníkům anebo majitelům domů.

„Vlastníci těch objektů si mohou dvěma kliknutími ověřit, jestli je ten jejich objekt kulturní památkou, jestli se nachází v chráněném území a dostanou se i na památkový katalog Národního památkového ústavu,“ přibližuje Olga Bukovičová.

Město interaktivní mapu nadále doplňuje. Třeba ve spolupráci se spolkem nazvaným A dál? přibydou chmelařské vily.

Spustit audio

Související