Zarůstají vám nehty na nohou? Pomohou vám nehtová rovnátka!

21. únor 2017

Častým a velice bolestivým zdravotním problémem jsou zarůstající nehty. Zarůstání postihuje nejčastěji palce u nohou. Na problém se dá vyzrát chirurgicky, odtržením celého nehtu nebo existuje i šetrnější metoda ─ pomocí nehtové špony nebo také nehtového rovnátka.

Nehtové rovnátka nemocný nehet narovnají a po vyléčení nehet znovu nezaroste. Jak nehtové rovnátka vypadají?

„Existují kovová rovnátka, plastová, nebo kombinovaná, s kovem a plastem. Klasické kovové rovnátko je vlastně skoro úplně stejné jako rovnátko na zubech. Ta plastová rovnátka jsou podobná plastovému proužku, který se lepí na nehet. Musím se rozhodnout správně, který druh rovnátka nasadím. Nejprve ošetřím nehet, vydesinfikuji ho, opracuji speciální frézičkou, vypodložím tampónem, a pak nasadím rovnátko,“ vysvětluje podoložka Petra Vodvářková z Děčína.

„Příčin je víc. Nejdůležitější je správné stříhání nehtů odmalinka. Může to být způsobeno nesprávnou obuví a dědičnou dispozicí, nebo nějakým onemocněním, třeba onkologickým nebo infekčním. “

Vyléčit zarostlé nehty pomohou nehtová rovnátka

Nehty na nohou by se podle ní měly správně stříhat do rovna, ne do kulata. „Pokud si nejste jistá a máte pocit, že vám ty růžky vadí, vezměte si klasický pilníček a dohlaďte dokulata opravdu jenom ty růžky. Nezasahujte do toho lůžka,“ doporučuje podoložka.

Léčba zarostlého nehtu je individuální a průměrně trvá 12 měsíců. V případě, že se nehet podaří vyléčit a narovnat, k zarůstání už docházet nebude. Dobrá zpráva je, že narovnávání není nijak bolestivé. Pouze z počátku můžete cítit mírné podráždění, které odeznívá většinou do jednoho dne.

Spustit audio