Zapečený pórek

Suroviny: Půl kg pórku, půl kg brambor, 100-200 g vařeného uzeného masa, 2 vejce, čtvrt litru mléka nebo smetany na vaření, 2 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, petrželka.

Postup: Jenom bílé části pórku krátce předvaříme v osolené vodě a dáme okapat. Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na stejnoměrné plátky. Zapékací mísu vymažeme lžící másla a klademe vrstvu brambor, vrstvu nakrájeného pórku, vrstvu nakrájeného uzeného masa a posypeme petrželkou, podle potřeby dosolíme a opepříme. Vrstvy střídáme, končíme bramborami. Pak vše zalijeme mlékem s rozkvedlanými vejci a posypeme strouhankou, kterou jsme předem osmažili na lžíci másla. Zapečeme ve vyhřáté troubě.

Dobrou chuť vám přeje Milena Nováková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.