Zapečené brambory s houbami
Trochu pracnější, ale kuchařka se dočká zasloužené chvály!
Suroviny:
asi 9 větších brambor
2-3 lžíce másla
hrst sušených hub
100 g anglické slaniny
1 vajíčko
2-3 lžíce kysané smetany
pepř
sůl
petrželka
Postup:
- Předem namočené houby podusíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
- Brambory uvařené ve slupce oloupeme, překrojíme a opatrně vydlabeme.
- Na rozpuštěném másle smícháme vydlabanou bramborovou hmotu, přidáme udušené houby, rozpečenou nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Podle chuti osolíme, opepříme.
- Směs ještě propojíme vajíčkem a smetanou a pak s ní plníme vydlabané brambory. Naskládáme je do máslem vymazaného pekáčku a ještě zapečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.