Zapečené brambory s houbami

Trochu pracnější, ale kuchařka se dočká zasloužené chvály!

Suroviny:

asi 9 větších brambor

2-3 lžíce másla

hrst sušených hub

100 g anglické slaniny

1 vajíčko

2-3 lžíce kysané smetany

pepř

sůl

petrželka

Postup:

  1. Předem namočené houby podusíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
  2. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, překrojíme a opatrně vydlabeme.
  3. Na rozpuštěném másle smícháme vydlabanou bramborovou hmotu, přidáme udušené houby, rozpečenou nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Podle chuti osolíme, opepříme.
  4. Směs ještě propojíme vajíčkem a smetanou a pak s ní plníme vydlabané brambory. Naskládáme je do máslem vymazaného pekáčku a ještě zapečeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.