Zapečená vajíčka
Zajímavý tip nejen pro vegetariány.
Suroviny:
6 vajec
3 rohlíky
mléko na namočení rohlíků
3 lžíce másla
čtvrt litru smetany – šlehačky
100-150 g strouhaného sýra
sůl
pepř
petrželka
Postup:
1. Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout.
2. Rohlíky nakrájíme a namočíme v mléce.
3. Studená vejce oloupeme, opatrně rozkrojíme na poloviny a vybereme žloutky.
4. Do žloutků vmícháme vymačkané rohlíky z mléka, zpracujeme do hladké hmoty, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a 1-2 lžíce másla.
5. Prázdné půlky vajíček naplníme touto směsí pěkně přes vrch, zbytek směsi dáme do předem máslem vymazaného pekáčku, na to poklademe naplněné půlky vajíček, přelijeme šlehačkou a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
6. Chvilku před dopečením ještě posypeme strouhaným sýrem a necháme ho roztavit. Česká klasika je eidam, ale zkuste třeba goudu a také kombinace s nivou je chutná – jen pak pozor na sůl.
7. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem podle vlastní chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.