Zapečená vajíčka

Zajímavý tip nejen pro vegetariány.

Suroviny:
6 vajec
3 rohlíky
mléko na namočení rohlíků
3 lžíce másla
čtvrt litru smetany – šlehačky
100-150 g strouhaného sýra
sůl
pepř
petrželka

Postup:

1. Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout.

2. Rohlíky nakrájíme a namočíme v mléce.

3. Studená vejce oloupeme, opatrně rozkrojíme na poloviny a vybereme žloutky.

4. Do žloutků vmícháme vymačkané rohlíky z mléka, zpracujeme do hladké hmoty, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a 1-2 lžíce másla.

5. Prázdné půlky vajíček naplníme touto směsí pěkně přes vrch, zbytek směsi dáme do předem máslem vymazaného pekáčku, na to poklademe naplněné půlky vajíček, přelijeme šlehačkou a dáme do vyhřáté trouby zapéci.

6. Chvilku před dopečením ještě posypeme strouhaným sýrem a necháme ho roztavit. Česká klasika je eidam, ale zkuste třeba goudu a také kombinace s nivou je chutná – jen pak pozor na sůl.

7. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem podle vlastní chuti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.