Zaměstnanci Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova desinfikují denně desítky autobusů i tramvají

4. listopad 2020 14:46

Desítky autobusů a tramvají dezinfikují denně pracovníci Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Omýt madla a tyče, sedačky i dveře musí stihnout na konečných zastávkách dřív, než vůz vyrazí na další jízdu. V depu pak jiní pracovníci čistí interiéry vozů tzv. ionizátory. Dopravní podnik si je pořídil už na jaře.

„Denně umyji tak 25 až 30 autobusů určitě. Umývají se hlavně madla u dveří, kterých se lidé často drží. Pak pokračuji od dveří dál. Většinou na tom mám tak 3 až 4 minuty. Někdy ale taky jen 2,“ popisuje Naďa Nováková.

Běžně autobusy nečistí – je řidičkou taxíku pro seniory, který provozuje dopravní podnik. Ten teď ale jezdit nemůže – proto Naďa stojí každý den s kýblem, dezinfekcí a hadrem na jedné z konečných tramvají a autobusů.

„Nasazujeme téměř 60 autobusů, k tomu ještě téměř 20 tramvají,“ doplnil mluvčí Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Jiří Holý.

Kromě mytí vozidel na každé konečné pracovníci každý vůz v depu vyčistí tzv. ionizérem.

„Na ionizaci se všechny vozy pravidelně střídají. Jde o přístroj, který zabije veškeré viry v interiéru vozidla. Na ionizace probíhá nonstop – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu,“ říká ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský.

Dopravní podnik už od poloviny října utlumil školní spoje, během listopadu přestanou dočasně jezdit další dvě nevytížené autobusové linky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související