Zámek v Zahrádkách téměř lehl popelem

31. leden 2003

Obec Zahrádky u České Lípy se vzpamatovává z šoku. Noční požár téměř zničil jejich chloubu - klasicistní a částečně empírový zámek z poloviny 16. století. Podle starostky Mileny Brožové byla zcela zničena střecha a třetí podlaží. Škoda se podle nových odhadů pohybuje okolo 100 milionů korun.

Zámek byl začátkem 90. let kompletně renovován. V současné době na něm majitel, Univerzita Karlova, která zámek používala jako školící středisko, dodělávala poslední rekonstrukční práce. "Zámek měl být 1. dubna znovu otevřen, měli jsme veliké plány," řekla Českému rozhlasu starostka Zahrádek Milena Brožová. Obec chtěla v objektu ve spolupráci s univerzitou pořádat Zahrádecké slavnosti a další akce, které by do této půvabné obce přilákaly více turistů.

Proč k požáru došlo, se zatím neví. Mohutný oheň celou noc zdolávalo osm hasičských jednotek z České Lípy, Nového Boru, Stráže pod Ralskem a z dalších okolních obcí.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn; hasiči nyní ještě požářiště hlídají a práce se už ujali vyšetřovatelé, kteří zjišťují příčinu požáru.

autoři: Ivana Bernáthová , mta
Spustit audio