Zájem o terezínský památník roste, jezdí tam ale hlavně cizinci

27. leden 2019

Památník Terezín loni navštívilo téměř tři sta tisíc lidí. Polovinu z návštěvníků tvořili děti a studenti. Zájem o toto místo podle mluvčího památníku Tomáše Riegera roste. 

Do památníku ale míří především cizinci. „Podíl českých turistů roste jen velmi pozvolna na současných zhruba dvacet procent,“ řekl Tomáš Rieger.

Památník patří mezi nejnavštěvovanější místa v Ústeckém kraji. V roce 2017 si jej prohlédlo přes dvě stě osmdesát tisíc osob, loni téměř tři sta tisíc. Například v roce 2012 bylo návštěvníků o sedmdesát tisíc méně.

Nejvíce turistů je z Německa a USA

Z cizinců míří do Terezína nadále nejvíce Němců, i když v posledních letech jich nepatrně ubývá. „Pak hned jsou turisté z USA, u této skupiny byl loni nárůst zhruba deset procent,“ uvedl Rieger.

Většina lidí jezdí nadále do Terezína pouze na půldenní nebo jednodenní výlet. Památník se snaží přilákat do města turisty také na návštěvu výstav, koncertů, divadelních představení a dalších akcí.

Tradičně nejnavštěvovanější akcí je Terezínská tryzna, kam každoročně přijede zhruba čtyři tisíce osob. Letos se na národním hřbitově uskuteční 19. května. Ještě předtím se bude konat pieta v Den holokaustu 2. května a ve stejný den se položí věnce v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední popravy. Pietní akt je v plánu také 27. června u příležitosti výročí popravy Milady Horákové. K 75. výročí likvidace tzv. Terezínského rodinného tábora v koncentračním táboře Auschwitz (Osvětim) chystá památník dokumentárně-historickou výstavu.

Pevnost Terezín, kde byl v průběhu 2. světové války koncentrační tábor, po osvobození (květen 1945)

Zájem o Terezín mají nadále kromě badatelů také filmaři. „Natáčejí především dokumentární snímky,“ uvedl Rieger. 

Památník se musel dvakrát vypořádávat s následky ničivých povodní, a to v roce 2002 a pak v roce 2013, to už škody nebyly tak velké díky protipovodňovým opatřením.

Místo obrany vězení

Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům. Už za Rakouska Uherska ale sloužila jako věznice. Za druhé světové války Terezín zneužili nacisté, kteří v samotném městě zřídili židovské ghetto a v Malou pevnost používalo pražské gestapo pro politické vězně.

Doris Grozdanovičová na známém snímku Dívka s ovečkami. Terezín 1943

Podle dostupných údajů zavlekli nacisté do ghetta Terezín 155 tisíc Židů z celé Evropy, z nichž 118 tisíc nepřežilo. Věznicí v Malé pevnosti prošlo 32 tisíc lidí; většina byla české národnosti, gestapo do Malé pevnosti ale poslalo i stovky ruských a britských válečných zajatců a další cizince. Zhruba desetina uvězněných tu zemřela buď při popravě nebo mučení i na následky strádání.

O zřízení Památníku národního utrpení rozhodla vláda v roce 1947, později byl přejmenován na Památník Terezín. Náklady na provoz Památníku Terezín, který zaměstnává zhruba 129 lidí, loni činily zhruba sto milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související