Zahřívanice podle Petry Burianové
V Apetýtu vám nabídneme recept Petry Burianové z její knihy Cesta z těsta. Nebudeme ale nic péct, budeme připravovat lahodný nápoj na zahřátí. Autorka ho pojmenovala Zahřívanice.
Co budete potřebovat na 1 litr zahřívacího moku?
- 400 ml slivovice
- 300 ml vody
- 50 g másla
- 120 g cukru krupice
- 5 ks hřebíčků
- 4 kuličky pepře
- kousek celé skořice
Postup:
- Cukr v rendlíku roztavíme na světlý karamel.
- Velmi opatrně přilijeme asi 100 ml vroucí vody.
- Směs velmi bouřlivě prská a bublá, tak si dávejte pozor.
- Povaříme do konzistence sirupu a přidáme máslo.
- Ve zbytku vody svaříme koření a odvar přilijeme ke karamelu.
- Až úplně nakonec vlijeme slivovici.
- Už nevaříme a hned podáváme.
Nápoj zahřeje, a to nejen na Vánoce, Silvestra nebo kdykoliv, kdy budete potřebovat něco voňavého a svátečního na popíjení.
Související
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
-
Domácí medicína, která pomůže proti nachlazení. Vyzkoušejte zázvorový likér
Zdá se, že v tyto dny na nás útočí nevlídné počasí, mlhy, výkyvy teplot i nedostatek slunečního svitu – to všechno nás může oslabovat.
-
Tip na nepečené vánoční cukroví: Kuličky Tiramisu
Na adventním věnci už hoří tři svíce, a tak vás i v dnešním Apetýtu zveme k vánočnímu cukroví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.