Za vznikem lázní v Poděbradech stálo velké sucho a obyčejné vrtání studny, aby se našel nový zdroj vody

Podle hlavního zaměření těchto lázní se vžilo heslo „na srdce jsou Poděbrady“. Kořeny zdejšího lázeňství sahají do první poloviny 18. století, kdy u pramene poblíž Havířského kostelíka vznikly primitivní železité lázně.

Od počátku minulého století se píše historie současných poděbradských lázní uhličitých. Všechno to začalo velkým suchem a obyčejným vrtáním studny. Majitel panství Arnošt Filip Hohenlohe musel hledat nový zdroj vody pro poděbradský zámek i město. A tak byl v hloubce skoro 100 metrů objeven silný pramen uhličité minerální vody.

Místní lékař Bohumil Bouček knížete přesvědčil, aby zde založil lázně. Pán na jeho rady dal a dobře udělal. „Zbudoval jsem tyto lázně ku blahu trpícího lidstva a dnes je otevírám se srdečným přáním, aby vždy byly ozdobou vlasti a tohoto staroslavného, mně tak milého města,“ pronesl 5. června 1908 při jejich otevření.

Poděbradské lázeňství kvetlo od prvních sezon, přibývaly nové budovy i prameny léčivé vody. Zvyšující se poptávka si za pouhé tři roky vyžádala výstavbu samostatné plnírny poblíž lázeňské kolonády. Od roku 1936 jsou místní atrakcí také květinové hodiny – symbol poděbradských lázní.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio