Za olympijským ohněm - 7. den - 17. březen 2008

14. březen 2008

Tři cyklisté se vydali na kole ze severočeských Litoměřic až do řecké Olympie. Chtějí být u slavnostního zapálení olympijského ohně, které se odehraje o velikonočním pondělí. Cestuje s nimi i náš reportér David Hertl. Trasu cesty a členy týmu najdete v příloze.

7. den - 17. březen 2008

Všechna toužebná přání byla vyslyšena... Po neděli, kdy pršelo a sněžilo, přišlo pondělí. Ráno, když jsme vyráželi z Laives do Borga, byly tři stupně nad nulou. Během dne se teplota vyhoupla přes dvacítku! Svítilo sluníčko, a i když chvílemi foukal vítr, nakonec to bylo zcela překvapivě do zad cyklistů... Zkrátka, po všech těch nepřízních počasí téměř ideální den. Mimochodem, druhý den výpravy, kdy svítilo slunce... To není právě dobrá zpráva. Jako obvykle se tak trochu neshodla plánovaná kilometráž se skutečnou. Mapový program spočítal 85 kilometrů, ovšem cyklostezky silnice zase tak moc nekopírují. Nakonec cyklisté urazili 112 kilometrů. Z toho asi šedesát kilometrů bylo po mimořádně kvalitní cyklostezce. Jen ten zbytek! Stoupání do Vigolla bylo dlouhé osm kilometrů a místy byl sklon osmnáctiprocentní. V cíli na všechny čekalo překvapení. Pension v Borgo Valsugana je sice překrásný, ale na vysokém kopci nad městem. Pro cyklisty "perlička", a ostatně i pro doprovodný vůz, protože jediný most přes dálnici směrem k pensionu se opravuje. Otevřen je jen ráno a pak až večer, což jsme nevěděli, takže jsme si spolehlivě zajezdili a zabloudili po městě. Zítra čeká další dlouhá etapa až na předměstí Benátek, do Mestre.

Reportáže z cesty na slavnostní zapálení olympijského ohně poslouchejte na Českém rozhlase Sever každý den v 8:35 a 15:35.

Otázky a pozdravy pro účastníky výpravy za olympijským ohněm pište na olympia@sever.rozhlas.cz.

autor: David Hertl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.