Za olympijským ohněm - 6. den - 16. březen 2008

14. březen 2008

Tři cyklisté se vydali na kole ze severočeských Litoměřic až do řecké Olympie. Chtějí být u slavnostního zapálení olympijského ohně, které se odehraje o velikonočním pondělí. Cestuje s nimi i náš reportér David Hertl. Trasu cesty a členy týmu najdete v příloze.

6. den - 16. březen 2008

Čemu se říká náhoda? Náhoda je, když po několikaměsíčním plánování cyklocesty napříč Evropou zjistíte, že jediné nocování, které jste zamluvili v chatce v kempu, vychází právě na den, kdy přijedete nejvíc promoklí. Výsledek? Není kde usušit mokré oblečení a hrozí, že zítra pojedete v mokrém, tedy ve studeném... Ale popořadě. Dnes jsme startovali v devět hodin z předměstí alpského střediska Wattens. Pršelo. V Innsbrucku se počasí umoudřilo. Na pár minut. Stoupání z Innsbrucku do průsmyku Brenner se změnilo v jedinou vodu. Nejprve slejvák, pak deštíček s vločkami a nakonec regulérní chumelenice. Už cestou nahoru padlo rozhodnutí, že cíl dnešní etapy nebude po 150 kilometrech v tyrolském městě Laives, ale už na vrcholku brenerského průsmyku. Platí, co v minulých případech: jde o to dojet, nikoli si uhnat nachlazení. A to bylo opravdu na spadnutí, protože ke sněhu se přidal i pokles teploty, která nakonec skončila na nule. Brennero nás přivítalo dvoucentimetrovou vrstvou sněhu (Vláďovi Liškovi prokluzovalo kolo) a hustou chumelenicí. Můj hluboký sklon před Standou Egrešim, který opět s ledovým klidem vyjel nadmořské výšky 1371 metrů (tímto opravuji včerejší údaj) jako první. Prostě "jen" šlapal. Ve dvě hodiny jsme sedli do auta a sjeli, totálně promočení, do Laives. V kempu nás uvítal další slejvák, při které jsme se ubytovali v ledové chatce č. 27. V bojových podmínkách sušíme cyklistické obleky, bundy, boty, a snažíme se rozžhavit jediné topné těleso v chatce. Být léto, venku teploty kolem třicítky, byla by to docela luxusní chatka s vlastním záchodem i sprchovým koutem. Ale když je venku osm stupňů, díváte se na všechno trochu jinak. Závěrem? Za skutečně bojových podmínek ujeli dnes Jirka, Standa a Vláďa 60 kilometrů. Z toho 38 kilometrů ve stoupání z Innsbrucku na Brenner. A zítra...? Zítra, na kdy jsou odpovědi opět optimistické (už zase...), nás čeká cesta z Laives do Borgo Valsugana, asi sto kilometrů.

Za olympijským ohněm

Reportáže z cesty na slavnostní zapálení olympijského ohně poslouchejte na Českém rozhlase Sever každý den v 8:35 a 15:35.

Otázky a pozdravy pro účastníky výpravy za olympijským ohněm pište na olympia@sever.rozhlas.cz.

autor: David Hertl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.