Za olympijským ohněm - 3. den - 13. březen 2008

14. březen 2008

Tři cyklisté se vydali na kole ze severočeských Litoměřic až do řecké Olympie. Chtějí být u slavnostního zapálení olympijského ohně, které se odehraje o velikonočním pondělí. Cestuje s nimi i náš reportér David Hertl. Trasu cesty a členy týmu najdete v příloze.

3. den - 13. březen 2008

Přemýšlím, jak začít, aby to nebylo pořád stejné. Ke stereotypu minulých dnů (vítr, déšť a kopce) se dnes přidaly kroupy - opravdu velké. V penzionu ve Všerubech jsme mimořádně milé paní domácí zapomněli vrátit klíče od pokoje a od celého penzionu. To byla první drobnost. Pár metrů za hraničním přechodem do Bavorska Vladimír diagnostikoval poruchu na řetězu, takže se opravovalo. Nedaleko bavorského městečka Eschelkam jsme si prohlédli (kolikátý už...?) prý zcela přesně zaměřený geografický střed Evropy. Stálo nás to pár kilometrů ve větru.... A pak už "jen" překonat kopečky Bavorského lesa. Bylo to všeho všudy nějakých čtyřicet - padesát kilometrů jízdy do kopce a z kopce. Stylově jsme se s touto německou částí Šumavy rozloučili obědem v městečku Mitterfels. Hospoda na návsi byla totálně uklizená, voňavá, a obsluhovala v ní s láskou téměř mateřskou skoro babička. Byl to zážitek, sedět v restauraci, kde se nekouří. Bohužel tyhle okamžiky vystřídal složitý průjezd Straubingu. Tentokrát to bylo opačně: cyklisté ho projeli jako po másle cyklostezkou, doprovodné auto bloudilo a bloudilo... Třetí den - máme dnes za sebou 117 kilometrů.

Reportáže z cesty na slavnostní zapálení olympijského ohně poslouchejte na Českém rozhlase Sever každý den v 8:35 a 15:35.

Otázky a pozdravy pro účastníky výpravy za olympijským ohněm pište na olympia@sever.rozhlas.cz.

autor: David Hertl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.