Z Lounska dnes vyráží na cestu do Benátek unikátní loď – bissona Praga

22. srpen 2019 09:55

Z Nehasic na Lounsku dnes na valníku vyrazí do italských Benátek unikátní loď – bissona Praga. Na začátku září se tam zúčastní největší tradiční benátské slavnosti Regata Storica.

Bissony jsou benátské, původně válečné, lodice. Do bojů se ale zapojily naposledy v roce 1571 v bitvě u Lepanta. Repliky historických gondol ze 16. století byly vytvořeny v 50. letech minulého století.

Bissona Praga je dlouhá 14,3 metru. Z Nehasic vyráží proto, že ji tu ručně zdobili tamní řezbáři. Teď loď čeká skoro 800 kilometrů dlouhá cesta do benátských loděnic.

Nehasičtí řezbáři ozdobili loď 7 rosetami ledňáčků – ti symbolizují vzkříšení a Václava IV. Na každém boku je také jedno panorama Prahy. Na přídi pak je pražský erb a na zádi velký český lev a vlajka.

Praha bude poprvé v historii slavné regaty jediným jiným městem, které bude mít v Benátkách svou loď.

Společnost Pražské Benátky totiž už 11 let spolupracuje s benátskými gondoliéry – půjčuje si od nich na svatojánské slavnosti lodě.

Tuto konkrétní bissonu, která se jmenuje Praga, podle Zdeňka Bergmana ze Pražských Benátek gondoliéři věnovali do Čech a chtějí, aby na jejich akci reprezentovala právě naše hlavní město.

Do Benátek míří historická bissona. Loď bude na slavné italské Regata Storica reprezentovat Prahu

Benátská slavnost gondoliérů Regata Storica je 1. září. Jde o závod historických lodí, na jeho začátku je právě přehlídka 10, letos tedy poprvé 11, bisson.

Benátky a Prahu spojuje i svatý Jan Nepomomucký – je patronem gondoliérů, a také je to jediná socha, která zdobí Grand Canal v Benátkách.

Po převozu doputuje loď do historické loděnice Arsenal v Benátkách, kde je i ostatních 10 lodí. Jsou to plavidla především slavnostní, proto je tam ještě všechny dozdobí, aby mohla 1. září na Regata Storica vyplout.

Spustit audio

Související