Wenzel Salomon – významný sudetoněmecký malíř z Jiřetína pod Jedlovou

23. květen 2024

V roce 1874 se do rodiny tkalce v Jiřetíně pod Jedlovou narodil významný sudetoněmecký malíř Wenzel Salomon.

Nejprve se živil jako medailér, ale ve 20 letech se vrhl na vojenskou kariéru. V armádě dosáhl poddůstojnické hodnosti. Podle dostupných pramenů jeho talent rozpoznal velitel a nasměroval ho k uměleckému životu.

Salomon získal stipendium a v Mnichově vystudoval figurální a nástěnnou malbu na Akademii výtvarných umění. Pak hodně cestoval – žil v Rakousku, Německu i Itálii.

Nakonec se do svého rodného města vrátil a zřídil si tu ateliér. Maloval především krajiny a portréty. Často zvěčňoval Jiřetín a okolí, například hrad Tolštejn, Jedlovou i Křížovou horu. Velkou dokumentární hodnotu mají jeho oleje a akvarely zobrazující jiřetínské domy, které dnes už nestojí.

Salomon psal také básně, restauroval kostel v Žandově a externě přispíval do regionálních novin Abwehr a Rumburger Zeitung. Ve 20. letech 20. století se stal spoluzakladatelem uměleckého spolku Niederland. Některé Salomonovy obrazy byly vydány na pohlednicích.

Nejvíce ceněným dílem Wenzela Salomona jsou dva obrazy pochodu smrti z roku 1945, který Jiřetínem procházel. Jeden se ztratil, druhý je uchován v Památníku Terezín.

Wenzel Salomon zemřel v roce 1953 v Rumburku.

autor: Milan Knotek
Spustit audio