„Vzpomínková místnost“ vrací paměť lidem se stařeckou demencí i Alzheimerem

10. leden 2017

Masivní dřevěný nábytek ze 30. let minulého století, naškrobené dečky na stole i porcelánové sošky a plná knihovna. Tak vypadá vzpomínková místnost v domově seniorů v Meziboří na Mostecku. Vybudovali ji v prosinci pro klienty domova, kteří trpí stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou.

Místnost má v nemocných seniorech evokovat vzpomínky na dětství. A daří se to ‒ podle personálu domova seniorů se ve vzpomínkové místnosti každý na své dětství rozvzpomene.

„Pokoji, zařízeném ve stylu 30. Až 40. let 20. století vévodí velký stůl, u kterého se klienti scházejí a povídají si. K dispozici mají i velkou knihovnu,“ popisuje vedoucí domova se zvláštním režimem Martina Fikarová.

„Naši klienti si často nedávnou minulost nepamatují. Mají ale stále v paměti dřívější minulost, a tento pokoj jim pomáhá vracet se ve vzpomínkách právě do té minulosti. Povídají si o ní a díky tomu žijí, smějí se a integrují se do současnosti,“ vysvětluje aktivizační pracovnice Blanka Beranová.

Měli jsme možnost přesvědčit se, že vzpomínková místnost skutečně funguje. Proto také chtějí v následujících letech tady v Meziboří vybudovat ještě další podobné pokoje.

autor: Jan Beneš
Spustit audio